Število džihadističnih žensk, usposobljenih v Islamski državi in vrnjenih nazaj v Evropo, je izjemno podcenjeno

Datum:

Strokovnjaki so opozorili, da je število žensk in mladoletnikov, ki so potovali v Sirijo in Irak, da bi se pridružili Islamski državi, izjemno podcenjeno in lahko predstavlja resno varnostno grožnjo.

Po podatkih Mednarodnega centra za študij o radikalizaciji (ICSR) na univerzi Kings v Londonu je bilo 4.761 (13 odstotkov) od vseh 41.490 tujih državljanov, ki so odšli v Sirijo in ki so jih povezali z ISIS med aprilom 2013 in junijem 2018, ravno žensk. 4.640 (12 odstotkov) izmed vseh pa je bilo mladoletnih.

Raziskovalki z ICSR, dr. Joana Cook in Gina Vale, sta dejali, da je bilo 850 državljanov Velike Britanije povezanih z ISIS v Iraku in Siriji, od tega je bilo 145 žensk in 50 mladoletnikov. Od vseh se jih je 425 vrnilo v Veliko Britanijo. A so te številke po ocenah raziskovalcev podcenjene, in sicer zaradi pomanjkanja podatkov iz uradnih vladnih dokumentov. “Britanskih državljanov, ki so se vrnili v Veliko Britanijo, niso dokumentirali glede na spol ali starost, čeprav ti dve kategoriji (ženske in mladoletniki) predstavljata kar 23 odstotkov Britancev, ki so jih povezali z Islamsko državo,” je dejala Cookova in dodala, “da nekatere ženske predstavljajo posebno varnostno grožnjo, ki temelji na več dejavnikih. Ti vključujejo usposabljanja, ki jih izvajajo v islamskih državah, nato pa te veščine prenesejo v druge države in tudi na svoje otroke”.

A. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Zamolčano ob dnevu svobode tiska

Ob svetovnem dnevu svobode tiska, ki je bil včeraj,...

Grims danes v Idriji predstavlja knjigo Zmaga dobrega

Branko Grims bo danes, v soboto, 4. maja 2024,...

Bodo hutijevci potopili svetovno gospodarstvo?

Jemenski uporniški hutijevci so  zagrozili, da bodo tarče njihovih...