fbpx

V Slovenijo so trajno naselili 4 sirske družine – Za namestitev se je Cerar “izpogajal” za bornih 10 tisoč evrov – bo to sploh dovolj za pol leta? Naprej pa jih bomo vzdrževali davkoplačevalci!

(Foto: iStock)

Tudi tuji mediji pišejo o tem, da je v okviru projekta trajne preselitve v Slovenijo včeraj prispela prva skupina 21 sirskih migrantov iz Turčije. Gre za štiri družine, ki jih bodo nastanili v Mariboru. Po podatkih Urada Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov bo skupina 21 ljudi nastanjenih na lokacijah, ki bodo z namenom zavarovane, piše tiskovna agencija Xinhua. S tem se je Slovenija aktivno pridružila pomoči držav Evropske unije Turčiji pri obvladovanju “migracijskih bremen”. Levičarska slovenska vlada v odhajanju pa umešča omenjene migrante kar brez vednosti krajanov!

Cerarjeva vlada se je namreč marca 2016 zavezala, da bo trajno sprejela 60 migrantov iz Turčije v okviru programa EU za trajno naselitev, in se prav tako zavezala, da sprejme 567 prosilcev za azil v okviru programa EU za premestitve, kot pomoč Italiji in Grčiji pri soočanju z migracijsko krizo. A realno število ilegalnih migrantov, ki vsak dan prečkajo mejo, je občutno večje. Tako Slovenija rešuje Evropsko unijo pred migracijskimi bremeni in z uvažanjem migrantov v državo pomaga Italiji in Grčiji v boju z migracijsko krizo.

Foto: screenshot

Migrante, ki se bodo trajno preselili v Slovenijo, bodo zopet vzdrževali Slovenci
Cerarjeva vlada, pišejo tuji mediji, se je zavezala, da bo za bornih “10.000 evrov iz evropskega sklada ne le trajno sprejela enega migranta, ampak mu tudi nudila pomoč pri vključevanju v slovensko družbo”. Naj tukaj poudarimo, da bodo migranti v Sloveniji upravičeni do denarnega nadomestila za zasebno nastanitev (torej najemnino), zdravstvenega varstva, socialnega varstva, zaposlitve in dela, pomoči pri integraciji, pridobitve informacij o pravicah in dolžnostih ter izobraževanja. Če je Cerar mislil, da bo 10.000 evrov dovolj za oskrbo enega migranta, torej za najemnino, socialno pomoč, zdravstveno varstvo, vrtec in šolstvo (knjige in vse potrebščine) itd., dokler se “sam ne postavi na noge” (če se bo, velika verjetnost pa je, da bo še kar nekaj let na socialni podpori), se je močno motil. Če preračunamo, bo to morda dovolj za pol leta. Potem pa bodo spet vsi ti migranti na plečih davkoplačevalcev. “Otroci se bodo vključili v vrtce in šole, odrasli pa so izrazili željo, da bi se čim prej zaposlili, zato bodo dobili tudi svetovalca za zaposlitev,” še piše Xinhua.

Bomo vedno več takšnih prizorov videvali tudi na slovenskih ulicah? (Foto: iStock)

Kaj na njihov prihod pravijo Mariborčani?
Naši mediji pišejo, da se “vladni urad  pripravlja na prihod štirih družin v sodelovanje s predstavniki lokalne skupnosti, mestnih oblasti, nevladnih organizacij in uradnikov, ki so odgovorni za integracijo družin na področju izobraževanja, zdravstva, socialnih sistemov in trga dela”, a je realnost drugačna. Veliko je bilo namreč očitkov na seji sveta Mestne četrti Pobrežje, saj so migrante naselili, preden so svet o tem pravočasno obvestili. Slovenska vlada se je namreč za selitev migrantov dogovorila z mariborsko mestno upravo pod vodstvom župana Andreja Fištravca. Pri tem pa v pogovore niso želeli vključiti članov sveta Mestne četrti Pobrežje, na pogovor jih sploh niso povabili. Tako lokalna skupnost sploh ni bila obveščena do takrat, ko so šele iz medijev izvedeli, da bodo imeli sirske migrante za sosede. “Urad je dolžan skrbeti za varnost osebnih podatkov teh oseb,” so dejali, in da “bi mestna četrt soodločala o namestitvah, po mojem mnenju ne bo šlo”, je dejal sekretar Jurij Zaletel iz urada za oskrbo in integracijo migrantov.

V okviru projekta EU in Mira Cerarja je tako Slovenija bogatejša za 21 Sircev; predvideno je, da naj bi bila druga skupina 19 migrantov v Slovenijo trajno preseljena jeseni, nato pa še ostalih 40.

A. B.