Janković bo stopil novembra in decembra pred sodnika, “javni varuhi morale” ga še niso pozvali k odstopu od kandidature!

Datum:

Ljubljanski župan Zoran Janković, ki se poteguje za nov mandat, bo moral konec meseca kot obtoženi na predobravnavni narok na ljubljanskem okrožnem sodišču v zadevi Gratel, v začetku decembra pa ga čaka še predobravnavni narok v zadevi Stožice. Glede na to, da je Janković obremenjen s pravnomočno obtožnico, ga do sedaj še nihče od javnih osebnosti ni pozval, da bi moral odstopiti od kandidature za župana in najprej dokazati svojo nedolžnost.

Več let po odmevnih preiskavah – te so pri ljubljanskem županu v zadevi Stožice potekale septembra 2012 in februarja 2014 v zadevi Gratel – bo moral Janković znova na sodišče. Predobravnavni narok v zadevi Gratel je razpisan za 29. november, v zadevi Stožice pa za 5. december, so na ljubljanskem okrožnem sodišču pojasnili za STA.

Gre za dve veliki preslepitvi
Tožilstvo Jankoviću v zadevi Stožice očita podpis po njihovem mnenju sporne pogodbe v višini 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S to potezo je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri NLB leta 2010 lahko najel več kot 50 milijonov evrov kredita. Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev.

Foto: STA

V zadevi Gratel pa je ljubljanski župan obtožen kaznivega dejanja sprejemanja podkupnine, saj naj bi leta 2007 od podjetja Gratel zahteval 500 tisoč evrov donacije za Ljubljanski grad v zameno za dovoljenje za prekop javnih površin pri gradnji kabelskega omrežja.

H. M.

 

Sorodno

Zadnji prispevki