Islamistični Iran ob skupnih vajah z Rusijo in Kitajsko napenja mišice: “Brez šale, vsiljivci bodo ustreljeni!”

Datum:

Islamistični Iran v teh dneh izvaja vaje mornarice s še dvema državama dvomljivega slovesa, Rusijo in Kitajsko, ob tem pa zaostruje tudi retoriko. ZDA dogajanje sicer podrobno spremljajo, na območju regije pa so se letos zgodili številni incidenti, med drugim je Iran napadal savdske tankerje.

Islamistični Iran, avtoritarna Rusija in komunistična Kitajska v teh dneh izvajajo skupne vaje mornariških sil, na katerih naj bi se osredotočali na boj proti piratstvu in terorizmu. Uradni Teheran ob tem zaostruje retoriko in namestnik vodje iranske vojske Habibolah Sajari je potencialne vohune posvaril: “Skupna vojaška vaja ni šala, kot tudi ni šala za nas. Številne države zagotovo skušajo ugotoviti, zakaj se gre. Vohuni so že sprejeli ukrepe.”

Skupne vaje potekajo v Omanskem zalivu in v severnem delu Indijskega oceana
Štiridnevna misija se je po navedbah RT pričela v petek v Omanskem zalivu, kjer so se letos že zgodili nekateri pomorski incidenti, del vaj pa bo potekal tudi v severnem delu Indijskega oceana. Iranski admiral Sajari v svojem sporočilu ni bil konkreten glede identitete morebitnih vohunov, a po vsej verjetnosti je bilo sporočilo namenjeno Združenim državam Amerike, tiskovni predstavnik Pentagona Sean Robertson je že sporočil, da podrobno spremljajo dogajanje.

Foto: epa

Ali Iran z napadi na savdske tankerje že škoduje interesom ZDA?
ZDA sicer na območju regije izvajajo določene varnostne naloge, kar je sledilo omenjenim incidentom. Med drugim se je letos zgodil skrivnosten napad na štiri tovorne ladje, od katerih sta bila dva savdska tankerja. ZDA so krivdo za napad pripisale Iranu. Podoben incident se je zgodil tudi junija, kot sta bila napadena in poškodovana še dva tankerja, ki sta prehajala Omanski zaliv.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

3,6-milijonski trik Svobode in Levice

Ocenjeni stroški skupne izvedbe volitev in treh referendumov znašajo...

Strah levice pred evropskimi volitvami je velik; njihove ključne teme propadle

Za aktivizmom Nike Kovač o "dostopnosti splava" pred evropskimi...

[Video] “Zelena” zvezdnica Taylor Swift z zasebnim letalom sedemkrat poletela okoli sveta

Študent računalništva iz Floride navkljub grožnjam s tožbo še...

Obeležje 80. obletnice deportacij judovske skupnosti iz Lendave

V spomin na tragične dogodke izpred 80 let, ko...