fbpx

Džihadisti v Nigru ubili 14 pripadnikov varnostnih sil

Vojska države Niger (Foto: US Navy)

V Nigru so ta teden džihadisti ubili 14 pripadnikov tamkajšnjih varnostnih sil, ki so spremljale ekipo državnih uradnikov, ki so nameravali v okrožju Sanam registrirati volivce pred predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami, ki bodo potekale prihodnje leto. Niger sicer pretresajo številni napadi različnih terorističnih skupin, samo ta mesec je bilo v takšnih napadih že ubitih več deset ljudi. Varnostne sile v tej državi sicer izdatno podpirajo ZDA in Francija.

Notranje ministrstvo zahodnoafriške države Niger je v četrtek sporočilo, da je bilo v tamkajšnji regiji Tillaberi v napadu močno oboroženih teroristov ubitih 14 pripadnikov varnostnih sil. “Po ostrem boju je bilo ubitih sedem pripadnikov policije in sedem pripadnikov nacionalne garde,” so zapisali in dodali še: “En pripadnik je pogrešan, tudi nasprotnik pa je utrpel veliko izgubo.” Kot navaja Breitbart, se je napad zgodil, ko so pripadniki varnostnih sil spremljali skupino državnih uradnikov, ki so v okrožju Sanam nameravali registrirati volivce pred predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami, ki bodo potekale prihodnje leto. Kot so še sporočili z ministrstva, je skupina prispela v Sanam nepoškodovana.

Samo ta mesec je bilo v terorističnih napadih v Nigru ubitih že več deset ljudi
V Nigru, ki nima dostopa do morja, se sicer borijo s številnimi džihadističnimi skupinami. Na jugu, ob meji z Nigerijo težave povzročata skupina Boko Haram, na zahodu države pa Islamska država. V državi so aktivne tudi druge, manjše teroristične skupine, mnoge od njih pa so že prisegle zvestobo večjim skupinam, kot sta na primer IS ali Al Kaida. Samo ta mesec je bilo v podobnih napadih že ubitih več deset ljudi, 10. decembra je bilo v napadu na vojaško oporišče v regiji Tillaberi ubitih 71 vojakov.

Teroristi ISIS (vir: twitter)

Varnostne sile v Nigru podpirajo ZDA in Francija
Niger sicer podpirajo Združene države Amerike, ki so letos zagotovile dodatna sredstva za njihove varnostne sile, prav tako pa je Washington lansko leto povečal svojo prisotnost v Nigru in okoliških državah s podporo protiterorističnemu združenju G5 Sahel, kjer ima veliko vlogo tudi Francija. V G5 Sahel so poleg pripadnikov varnostnih sil Nigra vključeni tudi vojaki iz Čada, Burkine Faso, Malija in Mavretanije. Vlada Nigra je sicer letos odobrila uporabo oboroženih dronov v svojem zračnem prostoru, kar pomeni, da bodo ZDA lahko z njimi ciljale na tarče teroristov in tako zaščitile državne varnostne sile.

Rok Krajnc