Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni: V prihodnjih dneh pričakovati še več primerov okužb v Italiji in morda tudi v drugih državah članicah EU!

Datum:

V zadnjih 24 urah je italijanski minister za zdravje potrdil večje število novo okuženih s koronavirusom COVID-19, med katerimi jih je bilo največ zaslediti v deželi Lombardija na severu Italije. Ker se je število smrtnih žrtev povzpelo na štiri, Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) pozorno spremlja nastalo situacijo. 

V izjavi za javnost so na ECDC dejali, da so v stiku z italijanskimi oblastmi, da bi zagotovili vso potrebno pomoč in podprli njihova prizadevanja za omejevanje prenosa virusa.

ECDC glede na nastajajoče razmere ocenjuje vpliv skupin v Italiji na skupno tveganje širjenja virusa v Evropski uniji in Evropskem gospodarskem prostoru (EGP) in bodo v naslednjih 24 urah izdali posodobljeno oceno tveganja. Prav tako je ECDC je tudi v tesnih stikih z Evropsko komisijo in Svetovno zdravstveno organizacijo v Evropi. Hkrati pa še naprej sodeluje z vsemi drugimi državami članicami EU, da bi zagotovil najboljšo možno podporo. Ker se razmere hitro razvijajo, je v prihodnjih dneh pričakovati še več primerov okužb v Italiji in morda tudi v državah članicah EU, poroča European Centre for Disease Prevention and Control.

Foto: epa

Po podatkih Višjega inštituta za zdravje sumljive primere okužbe s koronavirusom najprej testirajo v referenčnih laboratorijih v regiji in provinci. Vzorci, ki se izkažejo kot pozitivni, so vnovič preverjeni na prej omenjenem inštitutu. Samo dvakrat potrjeni vzorci se smatrajo za potrjene primere okužbe, o katerih se nato poroča.

Tudi drugod napovedujejo ukrepe 
Italijanski organi ugotavljajo stike tistih s potrjeno okužbo virusa in napovedujejo javno zdravstvene ukrepe za zadrževanje širitve virusa, vključno s prepovedjo množičnih zborovanj, prepovedjo varstva otrok in obiskovanja šol. Ti izredni ukrepi v severni Italiji so bistveni za omejitev izbruha in jih bo morda potrebno uvesti v drugih skupnostih v prihajajočih dneh.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Američani delajo več kot “neambiciozni” Evropejci

Evropejci so manj ambiciozni in ne delajo tako trdo...

Največ denarja iz medijskega sklada za Odlazkove medije

Ministrstvo za kulturo je pod vodstvom Aste Vrečko iz...

Tragedija v Staršah, umrl je 14-letnik

V Staršah žalujejo. 14-letni voznik motornega kolesa je izgubil...