Home Svet EU ponuja Turčiji miljardo za reševanje begunske krize

EU ponuja Turčiji miljardo za reševanje begunske krize

0
EU ponuja Turčiji miljardo za reševanje begunske krize
Foto: epa

Del EU strategije za reševanje begunske krize je tudi finančna pomoč Turčiji in omilitev vizumskih omejitev. Svoje smernice Evropska komisija utemeljuje z dejstvom, da bi s to iniciativo okrepili zmogljivosti v boju proti tihotapljenju beguncev na turški obali. Osnutek akcijskega plana pa mora biti še potrjen s strani Turčije, pri čemer lahko nastopi problem, saj ne navaja marsikatero zahtevo turškega predsednika.

Turčija sporoča, da se pripravlja na prihod več tisoč beguncev, ki jih bo sprožila ruska in iranska intervencija v Siriji. Predsednik Evropskega sveta Donal Tusk je dejal, da lahko te intervencije sprožijo migracijo več kot tri milijone beguncev, ki bodo v prihodnjih dneh bežali is Sirije, čez Turčijo in nato v Evropo.

Mednarodna organizacija za migracijo pa Turčiji in Tusku nasprotuje, ker še ni novih informacij o prihodu novih sirskih beguncev v Turčijo.

Turški predsednik Erdogan in voditelji EU se bodo v prihodnjih dneh dogovorili o dokončanju akcijskega plana za reševanje begunske krize.

Akcijski plan Turčiji ponuja kar milijardo
Osnutek akcijskega plana vključuje zagotavljanje do ene milijarde finančne pomoči za to in prihodnje leto. S to finančno injekcijo naj bi Turčija obvladovala prihajajoče begunce iz Sirije in Iraka in oskrbela že priseljene v Turčiji. Pomembno bo okrepiti tudi turške obalne straže, za preprečevanje tihotapljenja beguncev. Akcijski plan napoveduje tudi odpravo vizumskih omejitev za turške državljane, ki želijo vstopiti v EU. Turčija pa naj bi s pomočjo financiranja s strani EU zgradila tudi šest sprejemnih centrov za begunce.

Potrebujemo Turčijo
Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker je povedal, da ima Turčija že 2.2 milijona sirskih beguncev: “Jasno nam je, da Turčija potrebuje pomoč. Potrebno jim je pomagati.”

T.O.