Ko te sredi Maribora preseneti napis: “Ulazite pojedinačno!”

Datum:

Slovenija bo letos praznovala že 29 rojstni dan, ko je postala samostojna in neodvisna država in kjer je uradni jezik Slovenščina! A nekaterim v Sloveniji očitno ni mar za jezik, za domovino, za državo. Ogorčeni bralec nam je poslal sliko, kjer se na vhodnih vratih v podjetju A.M montaža d.o.o. bohoti napis. “Ulazite pojedinačno”. Bežen pogled na vhod nam da slutiti, da v podjetju ni zaposlenih Slovencev.

Zakon glede rabe slovenskega jezika je jasen:

  • Vse pravne osebe zasebnega prava in fizične osebe, ki opravljajo registrirano dejavnost poslujejo s strankami na območju Republike Slovenije v slovenščini. Kadar je njihovo poslovanje namenjeno tudi tujcem, se poleg slovenščine lahko uporablja tudi tuji jezik.
  • Dolžnost zasebnega delodajalca ali delodajalke je, da glede na predvidljivo pogostnost in zahtevnost jezikovnih stikov s strankami:  določi za posamezno delovno mesto potrebno zahtevnostno stopnjo znanja slovenščine; pri objavi prostih delovnih mest, na katerih se predvidevajo jezikovni stiki s strankami, kot pogoj izrecno navede zahtevnostno stopnjo znanja slovenščine.

Podjetju A.M montaža smo tudi mi poslali vprašanje, zakaj je napis na vhodnih vratih podjetja v hrvaškem jeziku. Seveda smo vprašanje naslovili v slovenskem jeziku in upamo, da ga bodo razumeli.

Več si oglejte na portalu e-maribor.si

Sorodno

Zadnji prispevki

Prekršek za izmaličen obraz, obsodba za nekaj besed proti prvorazredni

"Zanimivo, da je fizični napad na nekoga lahko tudi...

Migrantsko nasilje vse pogostejše na ulicah Ljubljane

Aprila novo posilstvo v Ljubljani, gre spet za migrante?...

Bo “prešuštvo” s Pfizerjem ustavilo Von der Leynovo?

V zadnjem času je v javnosti močno odmevala "romanca"...