Ko te sredi Maribora preseneti napis: “Ulazite pojedinačno!”

Datum:

Slovenija bo letos praznovala že 29 rojstni dan, ko je postala samostojna in neodvisna država in kjer je uradni jezik Slovenščina! A nekaterim v Sloveniji očitno ni mar za jezik, za domovino, za državo. Ogorčeni bralec nam je poslal sliko, kjer se na vhodnih vratih v podjetju A.M montaža d.o.o. bohoti napis. “Ulazite pojedinačno”. Bežen pogled na vhod nam da slutiti, da v podjetju ni zaposlenih Slovencev.

Zakon glede rabe slovenskega jezika je jasen:

  • Vse pravne osebe zasebnega prava in fizične osebe, ki opravljajo registrirano dejavnost poslujejo s strankami na območju Republike Slovenije v slovenščini. Kadar je njihovo poslovanje namenjeno tudi tujcem, se poleg slovenščine lahko uporablja tudi tuji jezik.
  • Dolžnost zasebnega delodajalca ali delodajalke je, da glede na predvidljivo pogostnost in zahtevnost jezikovnih stikov s strankami:  določi za posamezno delovno mesto potrebno zahtevnostno stopnjo znanja slovenščine; pri objavi prostih delovnih mest, na katerih se predvidevajo jezikovni stiki s strankami, kot pogoj izrecno navede zahtevnostno stopnjo znanja slovenščine.

Podjetju A.M montaža smo tudi mi poslali vprašanje, zakaj je napis na vhodnih vratih podjetja v hrvaškem jeziku. Seveda smo vprašanje naslovili v slovenskem jeziku in upamo, da ga bodo razumeli.

Več si oglejte na portalu e-maribor.si

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...