Koronavirus na Švedskem še posebej prizadel migrantske predele mest

Datum:

Migrantski geti v švedskih mestih, ki že dalj časa veljajo za tako imenovane no-go cone, so med najbolj prizadetimi predeli države zaradi epidemije COVID-19. Razlog temu je iskati tako v nepravočasnem ukrepanju vlade, kot tudi v sami nepripravljenosti migrantske skupnosti, da bi se držali brezzobih prošenj oblasti.

Nerazrešeni socialni problemi v švedskih priseljenskih predmestjih bi se znali še poslabšati zaradi epidemije COVID-19, poroča Neue Zürcher Zeitung, ki opozarja, da je informiranost migrantov, nastanjenih v prenatrpanih soseskah, zelo slaba.

“Nevihta je tu,” je pred dvema tednoma opozarjal stockholmski zdravstveni direktor Björn Eriksson, ko so se v prestolnici začele nizati smrti zaradi COVID-19.

Takrat je stroka na nacionalnem nivoju bila še vedno trdno prepričana, da imajo stvari pod nadzorom – nekako tako kot tako imenovani pri NIJZ, kjer so slepo sledili navodilom WHO, medtem ko je Svetovna zdravstvena organizacija skrbela, da je Svetovna banka lahko profitirala na račun obveznic za primer pandemije koronavirusa izdanih leta 2017. Investitorji so po pisanju CNBC ostali praznih rok, zaradi pandemije pa so omenjene obveznice ničvredne. Po nekaterih trditvah je WHO tako dolgo zavlačeval z razglasitvijo pandemije ravno zato, da bi velike investicijske banke in skladi lahko še pravočasno prodali svoje obveznice.

COVID-19 najmočneje prizadel priseljence na Švedskem
V Järvi, predmestju na severozahodu Stockholma, pa so si lokalni politiki že grizli nohte. Šest od do takrat 15 zabeleženih smrti zaradi COVID-19 je bilo iz omenjenega predela Stockholma. Vsi umrli so bili somalijski priseljenci. Samo štiri dni kasneje se je to število podvojilo.

Na Švedskem imajo po zadnjih podatkih 7.206 potrjenih primerov okužbe s covid-19. Do sedaj so zabeležili 577 smrti. 205 pacientov naj bi si opomoglo.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Meddržavno sodišče v Haagu zavrnilo protiizraelske ukrepe Nikaragve

Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) je danes zavrnilo zahtevo...

Je Golob znova na počitnicah?

Tina Gaber je ponovno na morju. Je z njo...

3,6-milijonski trik Svobode in Levice

Ocenjeni stroški skupne izvedbe volitev in treh referendumov znašajo...

Socialistični bajoneti uspeli odgnati še eno tuje podjetje iz Slovenije

Slovenskim aktivistom je očitno uspelo odgnati podjetje Glovo, ki...