fbpx

Se bo Tanja Fajon oglasila? Švedski Socialdemokrati želijo po zgledu Madžarov začasna pooblastila za sprejemanje ukrepov mimo parlamenta!

Švedski premier Stefan Lofven (foto: EPA)

Švedska socialistična vlada si želi več moči. Želijo si, da bi lahko sprejemali ukrepe glede zajezitve epidemije covid-19 brez predhodnega soglasja parlamenta. V kratkem bomo lahko videli, ali bodo slovenski levičarji tudi premiera Stefana Löfvena iz vrst socialdemokratov označili za diktatorja v nastajanju, kakor so to storili z madžarskim premierjem Viktorjem Orbánom.

Švedska vlada si želi začasnega povečanja oblasti, ki bi ji omogočilo, da mimo parlamenta sprejme ukrepe kot so omejevanje javnega zbiranja, zapiranje trgovinskih centrov in omejevanje potovanja. Šlo naj bi za največja pooblastila vlade od konca 2. svetovne vojne.

Po poročanju Expressen je manjšinska socialistična vlada poslala osnutek zakona opoziciji v vpogled, a zadržke naj bi imeli v stranki Zmernežev.

Socialisti si želijo več pooblastil
Spomnimo lahko, da je Švedska po zadnjih parlamentarnih volitvah imela priliko sestaviti sredinsko-desno vlado, a so se ustaljene politične stranke temu odpovedale, saj niso želele sodelovati z desnimi Švedskimi demokrati. Raje so žezlo še naprej pustile v rokah socialističnega premiera Stefana Löfvena.

Podatki WHO o številu okužb s COVID-19 na Švedskem 7.4.2020. (Foto: WHO)

Švedska vse do sedaj ni uvedla omejitev gibanja, ali sprejela kakršnihkoli konkretnih ukrepov glede zajezitve epidemije covid-19, ki je prisotna v državi. Vse kar so do sedaj oblasti storile, je bila izdaja priporočila državljanom naj se “vsak ravna odgovorno” in sledi napotkom.

Na Švedskem imajo po zadnjih podatkih 7.206 potrjenih primerov okužbe s covid-19. Do sedaj so zabeležili 577 smrti. 205 pacientov naj bi si opomoglo. Na Madžarskem so po drugi strani zabeležili 744 primerov okužb s covid-19, v primerjavi s Švedsko je umrlo samo 38 ljudi, 67 pa si jih je opomoglo. Obe državi imata primerljivo število prebivalcev, Švedska 10,23 milijona, Madžarska 9,77 milijonov. Razlikujeta pa se v velikosti. Švedska je namreč skoraj petkrat večja od Madžarske. Taka primerjava lahko nazorno pokaže razliko med pravočasno sprejetimi ukrepi in ukrepi, ki se sprejemajo z zamudo. 577 smrti proti 38 smrtim. In to je razlika med državama katere zdravstven in socialni sistem naj bi bil v samem svetovnem vrhu, ter državico, ki je daleč od tega.

Podatki WHO o številu okužb s COVID-19 na Madžarskem 7.4.2020 (foto: WHO)

Švedska ministrica za zdravje Lena Hallengren je na posebni tiskovni konferenci za mednarodni tisk povedala, da uvajajo serijo ukrepov, pripravljeni pa so storiti še več, če bo potrebno. Ti “ukrepi” so se izvedli po spodbudi starejših nad 70 let, naj se izogibajo stiku z drugimi ljudmi, medtem ko so visokošolskim zavodom priporočili, da organizirajo pouk na daljavo. Švede so ob tem pozvali naj delajo od doma, ravno tako pa so prepovedali javna zborovanja, ki presegajo več od 50 ljudi in obiske v domovih za ostarele. Šole ostajajo še naprej odprte.

Ivan Šokić