Erdogan v grška migrantska taborišča infiltriral svoje obveščevalce!

Datum:

Vse bolj avtoritarni turški predsednik Recep Tayyip Erdogan naj bi v migrantska taborišča v Grčiji integriral svoje obveščevalce, da bi ti pridobivali podatke o kritikih njegovega režima in jih nadzorovali. Osredotočali naj bi se zlasti na morebitne aktivnosti gibanja Fethullaha Gülena, ki je bilo v Turčiji prepovedano leta 2016, mnogi njihovi člani pa so se zatekli v Grčijo.

Kot poroča Voice of Europe, naj bi turška Nacionalna obveščevalna organizacija (MIT) v grška migrantska taborišča že integrirala svoje agente, da bi tako nadzorovali kritike vse bolj avtoritarnega turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Podatke o tem so pridobili pri Nordic Monitor, iz njih pa izhaja, da naj bi se agenti osredotočali zlasti na nadzor nad morebitnimi aktivnostmi gibanja Fethullaha Gülena, ki je bilo v Turčiji leta 2016 prepovedano, mnogi njihovi člani pa so se zatekli v Grčijo.

Erdoganovi agenti naj bi skušali pridobiti podatke o članih Gülenovega gibanja
Omenjeno gibanje je v zadnjih letih kritično do turškega predsednika Erdogana, zlasti do njegove podpore islamističnim skupinam v Libiji in Siriji. Erdogan je gibanje razglasil za teroristično organizacijo, čeprav do zdaj z njim niso povezali nasilnih dejanj. Tako je bilo aretiranih že več deset tisoč njihovih članov. Erdoganovi agenti naj bi v Grčiji skušali pridobiti imena, lokacije in načrte kritikov njegovega režima.

Migrantsko taborišče na Samosu (Foto: epa)

V okviru represije Erdogan očistil tudi šolski sistem
Po podatkih The Stockholm Center for Freedom so v Turčiji do zdaj iz izobraževalnega sistema umaknili 96.719 zaposlenih, vsaj 20 tisoč učiteljev je bilo aretiranih, 40 tisoč pa odpuščenih.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Burno na razpravi o zakonu, s katerim želi SDS otroke zaščititi pred pedofilijo

Indoktrinacija LGBT je osrednji del trenutne koalicije, še posebej...

Biden ne bo prepovedal mentolovih cigaret, da ne bi užalil temnopoltih

Predsednik Joe Biden naj bi preklical načrt za prepoved...

Tudi vlada v morbidno kampanjo za smrt otrok

"Pozabljeni poplavljenci? V davkih in regulaciji utapljajoče se gospodarstvo?...