Minister Logar in Di Maio o izjemnem dogodku v procesu sprave med narodoma

Datum:

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je v pogovorih z italijanskim kolegom Luigijem Di Maiem izpostavil vprašanje zastopanosti slovenske manjšine v italijanskem parlamentu. Poudaril je velik in simbolni pomen slovesnosti ob stoletnici požiga Narodnega doma, ki bo potekal 13. julija v Trstu, in ki se ga bosta udeležila tudi oba zunanja ministra. To bo izjemen dogodek v procesu sprave med obema narodoma.

Na drugem srečanju v manj kot treh tednih sta zunanja ministra izpostavila pomen sodelovanja in obveščanja med državama pri soočanju s pandemijo covida-19. Od 15. junija so odpravljene omejitve pri prehajanju meje za državljane obeh držav. Sogovornika sta se strinjala, da je treba redno spremljati epidemiološke trende doma in v drugih državah ter se sorazmerno odzivati, da bi preprečili ponovni izbruh epidemije.

Kot so še navedli na zunanjem ministrstvu, sta sogovornika izmenjala tudi stališča glede epidemioloških razmer v tretjih državah, predvsem v neposredni soseščini EU. Zavzela sta se za nadaljnje tesno sodelovanje med državama pri soočanju s pandemijo in poudarila potrebo po redni koordinaciji na ravni EU.

Pogovor ministrov in delegacij

100. letnica požiga narodnega doma bo pomembno spravno dejanje
Logar je v pogovorih izpostavil tudi vprašanje zastopanosti slovenske manjšine v italijanskem parlamentu. Poudaril je velik in simbolni pomen slovesnosti ob 100. obletnici požiga Narodnega doma, ki bo potekala 13. julija v Trstu in se je bosta udeležila tudi oba zunanja ministra. To bo izjemen dogodek v procesu sprave med obema narodoma, so zapisali na MZZ. Na področju evropskih zadev je minister Logar z Di Maiom in italijanskim ministrom za evropske zadeve Vincenzom Amendolo izmenjal mnenja o predlogu večletnega finančnega okvirja Evropske unije in novega instrumenta za okrevanje. Z ministrom Amendolo sta se strinjala, da je treba instrument čim hitreje sprejeti.

Vodja slovenske diplomacije je predstavil tudi prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU ter 18-mesečni program tria Nemčije, Portugalske in Slovenije. Amendola je Sloveniji obljubil vso podporo pri predsedovanju Svetu EU v drugi polovici leta 2021, so sporočili z ministrstva.

Italijanski zunanji minister je bil na obisku v Sloveniji 6. junija. Takrat je Logar napovedal skorajšnje odprtje meje z Italijo po umiritvi izbruha koronavirusa, kar se je nato zgodilo 15. junija.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Kangler podprl delavce Pošte Slovenija – potrebno se je upreti!

Vlada trdi, da Pošte Slovenije ne namerava privatizirati, vendar...

Problematika škod po divjadi v Državnem svetu

V organizaciji Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in...

[Video] Na FDV še kar traja študentsko divjaštvo

"Fuck NATO" in podobni slogani so skupaj s komunističnimi...