Home Svet Amerika znova v solzah: Mož in žena izvedla teroristični napad?

Amerika znova v solzah: Mož in žena izvedla teroristični napad?

10
Amerika znova v solzah: Mož in žena izvedla teroristični napad?
Foto: epa

Policija kalifornijskega mesta San Bernardino in zvezni policisti so sporočili, da sta bila v strelskem obračunu s policijskimi silami ubita dva osumljenca za napad na zgradbo, kjer je imel praznično zabavo okrožni oddelek za javno zdravje. Napadalca sta že identificirana. V napadu je bilo ubitih najmanj 14 ljudi, 17 ljudi je ranjenih. Gre sicer za največji strelski pohod po letu 2012.

Policija sicer še vedno nima podatka, ali je šlo le za strelski pohod, ki so jim v Ameriki pogosto priča, ali pa je šlo za nov teroristični napad. O strelskem pohodu je bil seveda obveščen tudi ameriški predsednik Obama, ki se nahaja na podnebni konferenci v Parizu. Tudi on se trenutno še ni želel izreči, ali gre za teroristični napad ali ne.

Ameriška televizija CNN je poročala, da je na zabavi domnevno prišlo do spora in je eden od udeležencev zabavo zapustil ter se kasneje domnevno vrnil oborožen z avtomatsko puško in oblečen v črno ter neprebojni jopič. Ta informacija ni potrjena. Natančnih informacij o tem, koliko napadalcev na center naj bi bilo, še vedno ni, vendar je jasno, da je policija ubila moškega in žensko, ki naj bi prizorišče napada zapustila v črnem športnem terenskem vozilu.

Foto: epa
Foto: epa

Lov za napadalci
Policija je kasneje dobila informacijo, da se napadalca nahajata v eni od sosesk San Bernardina in se je pognala za avtomobilom osumljencev ter ga blokirala. Izbruhnil je strelski obračun, med katerim sta moški in ženska umrla. V bližini so aretirali še eno osebo, vendar ni jasno, ali je povezana z napadom ali je šlo le za nekoga, ki je skušal pobegniti pred streljanjem.

Pomočnik direktorja urada zvezne policije FBI v Los Angelesu David Bowdich je dejal, da motiva še ne poznajo a glede na zadnje podatke je možnost terorističnega napada vse bolj verjetna.

Napadalca sta Syed Farook in Tashfeen Malik
Policiji je uspelo identificirati napadalca. Gre za muslimanski par oz. najverjetneje moža in ženo, stara okoli 28 let. Farook se je rodil v ZDA in je delal kot zdravstveno okoljski inšpektor. Jarrod Berguan, vodja policije San Bernardina je povedal, da je bil Farook med sodelavci priljubljen. ”Zaenkrat motiva še nismo ugotovili, a terorizem še ni izključen. Količina orožja, ki sta ga v napadu uporabila kaže na to,da je bil napad načrtovan in ni bil izveden v trenutku.”

Gre za enega v vrsti strelskih napadov, ki so v ZDA skoraj vsakdanji pojav, kongresni republikanci pa še vedno niso pripravljeni sprejeti ostrejše zakonodaje o orožju. Predsednik ZDA Barack Obama je tudi tokrat pozval k reformam z besedami, da se kaj takšnega kot v ZDA ne dogaja nikjer po svetu.

U. U., STA