Na Hrvaškem poročajo o 52 okužbah z novim koronavirusom! Drugod na Balkanu zaradi porasta okužb uvajajo nove omejevalne ukrepe!

Datum:

Medtem, ko se v Sloveniji soočamo z vse slabšo epidemiološko sliko, iz sosednje Hrvaške sporočajo, da so zadnjih 24 urah potrdili 52 novih okužb z novim koronavirusom in nobene smrtne žrtve. Na Hrvaškem je trenutno 930 aktivnih okužb z novim koronavirusom. Zaradi Covida-19 je v bolnišnicah 89 bolnikov, pet pa jih je na ventilatorjih.

Od 25. februarja dalje, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so zabeležili skupaj 3272 okužb. Okužbi s Covidom-19 je podleglo 113 bolnikov. Okrevalo jih  je 2229. Doslej so na okužbo z novim koronavirusom testirali skoraj 87 tisoč oseb, med njimi 866 v zadnjih 24 urah, poroča STA in dodaja, da je v samoizolaciji preko 4700 ljudi.

Zaradi poroke v samoizolaciji 160 ljudi
Število na novo okuženih z novim koronavirusom je v zadnjih 24 urah sicer najnižje po 30. juniju, ko so na Hrvaškem prav tako zabeležili 52 novih okužb. Največ okužb so ugotovili v splitsko-dalmatinski županiji, kjer so jih na novo potrdili 14. Hrvaški mediji poročajo, da je bilo 12 oseb pri katerih so potrdili okužbo, na isti poročni zabavi. V samoizolaciji se trenutno nahaja 160 ljudi, ki so bili z okuženimi v stiku.

Na območju prestolnice so v zadnjih 24 urah potrdili 13 novih okužb z novim koronavirusom, sedem pa v primorsko-goranski županiji. 12 okužb so potrdili v slavonskih županijah, po eno novo okužbo pa v obalnih županijah v hrvaški Istri ter na območju Zadra in Šibenika. V še nekaterih hrvaških županijah imajo eno ali dve novi okužbi. V nekaterih županijah niso zabeležili novih okužb.

Foto: epa

Vili Beroš, hrvaški minister za zdravje, je v pogovoru za hrvaško televizijo RTL izdal, da je v obravnavi možnost poostritve epidemioloških ukrepov za družinske zabave, ki so potencialna žarišča za širitev okužb z novim koronavirusom. V ponedeljek zvečer  je opozoril, da se o dodatnih ukrepih ne bi pogovarjali, če bi državljani dosledno spoštovali priporočeno medsebojno razdaljo ter higienske ukrepe.

Širjenje okužb tudi drugje na Balkanu
V Bosni in Hercegovini so v zadnjih 24 urah potrdili 160 primerov okužbe z novim koronavirusom in deset smrtnih žrtev. Zaradi naraščanja števila okužb v državi, so se odločili za uvajanje novih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa (zbiranje do 50 ljudi in nošenje zaščitnih mask). Na Kosovu so v ponedeljek potrdili rekordnih 195 novih okužb, umrli so še štirje bolniki. Večina pozitivnih primerov (102) je bila zaznana v Prištini.  V Srbiji, kjer že nekaj tednov poročajo o porastu okužb, veljajo izredne razmere v kar 15 mestih. Za državljane Črne gore so s torkom uvedli obvezno 14-dnevno karanteno. V ponedeljek pa so v Črni gori potrdili 60 novih okužb z novim koronavirusom.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Levica svoje namene skriva kot kača noge

"Levica zato svoje namene skriva kot kača noge. Zavija...

Dr. Rupel: Naš bistveni problem so šole, v katerih prevladujejo “protidejanski” nauki

"Naš bistveni problem so šole, v katerih prevladujejo "protidejanski"...

Prejeli smo: Je Švica v nas prepoznala “drugo Švico”?

Intervju s predsednikom vlade Robertom Golobom v sobotni prilogi...

[Video] Kako so na ZDF skrajne islamiste prekrstili v skrajne desničarje

Nemška državna televizija ZDF je popravila lažno poročanje o...