fbpx

V državah Zahodnega Balkana še naprej raste število okužb s koronavirusom

Hrvaška, Zagreb. Drive in sistem za odvzem brisa za testiranje na koronavirus. (foto: HINA/STA)

Skopje/Beograd/Sarajevo, 5. julija – Iz držav Zahodnega Balkana tudi danes poročajo o večjem številu novih okužb s koronavirusom. V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 302 okužbi, v BiH 141, v Severni Makedoniji pa je covidu-19 podlegel prvi zdravnik. Grčija je napovedala, da bo v ponedeljek zaprla mejo za srbske državljane.

V Srbiji so danes potrdili 302 novi okužbi s koronavirusom, umrlo pa je pet oseb. Po podatkih oblasti je na ventilatorjih več kot 80 bolnikov. Aktivno okuženih je 2553 oseb, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Srbiji, kjer so doslej potrdili 16.131 okužb, umrlo pa je 311 oseb, veljajo izredne razmere v desetih mestih, med drugim v Novem Pazarju, Beogradu in Kragujevcu.

Grčija zapira meje

Grčija se je odločila, da bo zaradi slabšanja epidemiološke slike v Srbiji v ponedeljek zaprla svoje meje za srbske državljane. Odločitev so sprejeli tudi potem, ko so v Grčiji potrdili okužbo pri več srbskih državljanih, poroča regionalna televizija N1.

V BiH so danes potrdili 141 novih okužb, kar je enkrat manj kot v soboto, ko so jih potrdili 289. Med novimi okuženimi sta 102 osebi iz Federacije BiH, od tega 42 iz Sarajeva. V državi so skupno doslej potrdili 5400 okužb, od tega je umrlo 191 ljudi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V BiH bodo nosili maske

Zaradi širjenja okužb je krizni štab v Sarajevu med drugim uvedel obvezno nošenje zaščitne opreme v zaprtih prostorih.

V Severni Makedoniji je medtem zaradi zapletov, povezanih s koronavirusom, umrl zdravnik. Minister za zdravje Venko Filipče je bo tem izrekel sožalje njegovim svojcem in pozval državljane, naj spoštujejo ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe, piše makedonska tiskovna agencija Mia. V Severni Makedoniji so sicer v soboto potrdili 147 novih okužb z novim koronavirusom, od tega 64 v Skopju. Skupno so v Severni Makedoniji do sobote potrdili 6932 primerov okužb z novim koronavirusom in 334 smrti zaradi covida-19.

STA