Protestniška skupina, ki spodbuja proteste po Nemčiji, pod nadzorom obveščevalnih služb

Datum:

Obveščevalne službe v Nemčiji spremljajo protestniško skupino, ki na silvestrovo poziva k zborovanju proti covidu, poročajo mediji. Skupina “Querdenken 711” je pogonska sila gibanja. Vodilna nemška revija Der Spiegel je poročala, da je podružnica Državnega urada za zaščito ustave v Stuttgartu – državne nemške varnostne agencije – pričela skupino in njene izpostave opazovati. Uradnike naj bi na skupino in njene privržence opozorili pozivi k množičnemu shodu proti covid ukrepom.

“Querdenken 711”, skupina s sedežem v Stuttgartu, naj bi že mesece spodbujala proteste po vsej državi. Novembra je policija z vodnimi topovi in poprom razpršila na tisoče protestnikov proti omejitvam v Berlinu.

Ministrstvo za notranje zadeve in državni urad za zaščito ustave sta zaskrbljena, ker naj bi obstajalo dovolj indicev, da skupino postopoma prevzemajo skrajneži. Notranji minister Thomas Strobl je v sredo dejal, da znotraj gibanja obstajajo “dovolj tehtni znaki za ekstremistične tendence“.

Nemčija uvaja stroge ukrepe
Nemška kanclerka Angela Merkel je medtem podprla “trši lockdown” v prazničnem obdobju, ki so ga predlagali člani Nacionalne akademije znanosti. V sredo je v Bundestagu dejala, da mora država narediti vse, da se izogne eksponentni rasti okužb. Med predlaganimi ukrepi je zaprtje trgovin po Božiču vsaj do 10. januarja.

Foto: epa

Vendar je zagovarjala tudi svoj prožen, mehkejši pristop k spopadanju s pandemijo koronavirusa in izjavila, da se je država izognila ukrepom v slogu “diktature”. Nemčija je uporabila tako imenovani “lockdown lite”, da bi se izognila popolni zaustavitvi gospodarstva. Število smrtnih primerov, povezanih s koronavirusom, je v sredo v Nemčiji doseglo novo najvišjo vrednost, saj jih je umrlo 590, kar pomeni, da je skupno število smrtnih žrtev zdaj že skoraj 20 tisoč.

Aleš Ernecl

Sorodno

Zadnji prispevki

Zmagoslavje hrvaških demokratov na volitvah in zaušnica levi kontinuiteti

Hrvaški premier Andrej Plenković bo vodil vlado še tretji...

Italija je zaradi teroristov med migranti zaprosila za prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo

“Italija je zaprosila za prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo...

Goranu Forbiciju Golobova vlada podelila dober milijon evrov

Da se je čistka t. i. "janšistov" na javnem...

Vladajoči sistematično kršijo demokratične standarde

"Na seji odbora DZ za zdravstvo je prišlo do...