V Nemčiji nekateri zdravniki že odločajo o življenju in smrti: Celo nemški zdravstveni sistem na robu zmogljivosti

Datum:

Iz Nemčije, natančneje iz dežele Saške, prihajajo informacije, da določene klinike več ne zmorejo nuditi optimalne pomoči vsem pacientom, pa morajo celo delati triažo med različnimi, s covidom obolelimi pacienti. Ker so nekatere klinike povsem zasedene, za tiste, ki so v triaži “poraženci”, to lahko pomeni tudi smrt. Nemčija je zadnja država, ki bi ji pripisali takšne probleme, z ozirom na to, da so se mnoge druge države, kot npr. Nizozemska, v prvem valu zanašale prav na kapacitete nemškega zdravstva, ki so presegale potrebe Nemčije.

Prvič se je zgodilo, da je v Nemčiji nek zdravnik, natančneje direktor na kliniki Oberlausitzer Bergland gGmbH, Mathias Mengel, spregovoril o problemih kakšne nemške klinike, da se morajo zdravniki odločati, koga bodo obravnavali in koga ne. Mengel je v torek zvečer prek video konference pojasnil, da je morala bolnišnica v Zittauu večkrat triažirati. Po njegovih besedah ​​ni bilo na voljo dovolj prezračevalnih postelj.

Po besedah zdravnika so v zadnjih dneh bili večkrat pred odločitvijo, komu dati kisik in koga pustiti brez obravnave. Majhna ekipa se mora odločati hitro in v takšnih primerih je prva možnost premestitev na drugo kliniko, a ker so sami v epicentru, mnoge klinike okrog njih pa so prepolne, se lahko zgodi, da pacient ostane brez obravnave, v takšnem primeru pa morda tudi brez življenja.

To naj bi se tudi že zgodilo, čeprav je govornica klinike, potem ko so besede Mengla dobile veliko pozornosti v javnosti, zanikala, da bi kdo od pacientov umrl, ker ni dobil kisika ali ker mu niso mogli nuditi obravnave. Izrecno pa Menglovih besed kljub vsemu ni zanikala.

Kakšen je zakon o triaži?
V Nemčiji, zanimivo, ni nobenega zakona o triaži, nobenega zakona o tem, kako zdravniki morajo odločati, ko odločajo o življenju in smrti, imajo a že nekaj mesecev priporočila Društva zdravnikov intenzivne nege, ki pravijo, da pri triaži ne gre za boljšo izbiro, ampak za izbiro, komu se manj splača pomagati z ozirom na verjetnost ozdravitve.

V okrožju Görlitz, ki mu pripada Zittau, je sedemdnevna incidenca 532 okuženih na 100 tisoč prebivalcev. Po podatkih okrožja je bilo v ambulantah okrožja Görlitz zdravljenih 263 bolnikov, od tega 25 na intenzivni negi (od torka opoldne). Do zdaj je v okrožju umrlo 262 bolnikov s korono.

Aleš Ernecl

Sorodno

Zadnji prispevki

Zamolčano ob dnevu svobode tiska

Ob svetovnem dnevu svobode tiska, ki je bil včeraj,...

Grims danes v Idriji predstavlja knjigo Zmaga dobrega

Branko Grims bo danes, v soboto, 4. maja 2024,...

Bodo hutijevci potopili svetovno gospodarstvo?

Jemenski uporniški hutijevci so  zagrozili, da bodo tarče njihovih...