Švedska na pobudo socialistov in zelenih za 40 odstotkov zvišala obrambni proračun!

Datum:

Švedski parlament je v torek, 15. decembra 2020 odobril kar 40-odstotno povečanje obrambnega proračuna za obdobje med 2021 in 2025. Razlog za povečanje proračuna naj bi bile napetosti v regiji Baltskega morja, a denar bo šel predvsem za posodobitev vojaške opreme.

                   

349-članski parlament je odobril največje povečanje obrambnega proračuna v zadnjih 70 letih. Švedski obrambni proračun za obdobje do leta 2025 bo tako znašal približno 8,76 milijard evrov.

Predlog o povečanju obrambnega proračuna je v oktobru 2020 predstavila švedska manjšinska socialistična vlada, ki jo sestavljajo Socialdemokrati in Zeleni. Nekaj ob čemer bi se lahko slovenski Socialdemokrati zamislili, glede na to kako zelo radi omenjajo Švedsko kot zgled.

Skoraj podvojitev števila vojakov v 10 letih
Po poročanju Defense News nameravajo v Švedski povečati število pripadnikov vojske s trenutnih 55 tisoč na 90 tisoč do leta 2030. Več razpuščenih polkov bo ponovno oblikovanih medtem, ko se bo število nabornikov povečalo na osem tisoč letno, kar je dvakratnik števila nabornikov leta 2019. Mornarica bo prejela novo opremo in nadgradila svojo oborožitev.

Švedska trenutno za obrambni proračun nameni 1,1 odstotka BDP. Glede na to, da pa ni članica zveze NATO se za razliko od številnih članic očitno zaveda pomembnosti vojske pri varovanju svoje suverenosti. Po drugi strani številne države članice NATO, svoje obveze glede obrambnega proračuna za obrambo v višini dveh odstotkov BDP zanemarjajo. Stanje se je nekoliko začelo popravljati šele s pritiski ameriškega predsednika Donalda Trumpa na evropske članice severnoatlanskega zavezništva.

Uradni razlog za nenadno povečanje švedskega obrambnega proračuna naj bi bilo napovedano povečanje ruskih vojaških kapacitet v prihodnjih letih. Po mnenju socialistične vlade Stefana Lofvena na Švedskem, naj bi s povečanjem obrambnega proračuna Rusiji poslali jasen signal, kaj si mislijo o njenem večanju vojaške prisotnosti v ruskem Kaliningradu ob Baltskem morju.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj vse so do sedaj uspeli izvedeti o 20-letnem strelcu na Trumpa

20-letni strelec Thomas Crooks, ki je poskušal ubiti nekdanjega...

Magija gorskih jezer – nagrada za trud in vztrajnost

Pot do gorskih jezer zahteva nekoliko več napora in...

Slovenski državljan nadlegoval deklico in grozil njenim prijateljem

V soboto popoldne se je ob jezeru pri Borovljah,...