Če imate vnete dlesni, je večja verjetnost, da boste imeli zaradi covida19 resne zdravstvene posledice!

Datum:

Redno ščetkanje zob in vzdrževanje ustrezne nege ustne votline lahko igrajo pomembno vlogo v boju proti covid-19, saj so po novih raziskavah, bolniki z vnetjem dlesni devetkrat bolj nagnjeni k smrti zaradi virusa.

Študija, ki je vključila več kot 500 bolnikov, je pokazala, da je za tiste z boleznijo dlesni 3,5-krat večja verjetnost, da bodo sprejeti v intenzivno nego, in 4,5-krat bolj verjetno, da bodo potrebovali ventilator, poroča Medical Xpress.

Poleg tega imajo bolniki s koronavirusom s slabim zdravjem dlesni vsaj trikrat večjo verjetnost zapletov, kaže študija, objavljena v Journal of Clinical Periodontology.

Krvni markerji, ki kažejo na vnetje v telesu, so bili pri bolnikih z boleznijo dlesni izrazito višji, kar kaže na to, da lahko vnetje razloži povečano stopnjo zapletov.

Rezultati študije kažejo, da lahko vnetje v ustni votlini odpira vrata koronavirusu, ki postaja vse bolj nasilen,” je dejal soavtor študije profesor Lior Shapira s hebrejske univerze v Izraelu. “Ustna nega bi morala biti del zdravstvenih priporočil za zmanjšanje tveganja hudih izidov COVID-19,” je dodal predsednik Evropske federacije za parodontologijo.

Parodontitis – resna nevarnost
Parodontitis je resna oblika vnetja dlesni, ki prizadene do polovice vseh odraslih po vsem svetu in se lahko, če se ne zdravi, razširi po telesu. Covic-19 pa je povezan z vnetnim odzivom, ki je lahko usoden. Študija, ki je bila izvedena v Katarju, je med februarjem in julijem 2020 vključila 568 bolnikov z diagnozo covid-19.

Foto: iStock

Če se vzpostavi vzročna povezava med parodontitisom in povečanimi stopnjami škodljivih izidov pri bolnikih s covid-19, potem lahko vzpostavitev in vzdrževanje obzobnega zdravja postane pomemben del oskrbe teh bolnikov,” so zapisali avtorji.

Bakterije lahko vdihnejo in okužijo pljuča
Profesor Mariano Sanz z univerze Complutense v Madridu v Španiji je dejal, da lahko oralne bakterije bolniki s parodontitisom, vdihnejo in okužijo pljuča. “To lahko prispeva k poslabšanju stanja bolnikov s COVID-19 in poveča tveganje za smrt. Osebje bolnišnic bi moralo identificirati bolnike s covid-19 s parodontitisom in uporabljati peroralne antiseptike za zmanjšanje prenosa bakterij,” je dejal.

Shapira je še dejal, da je povezava med parodontitisom in pljučnimi boleznimi, vključno z astmo, pljučnico in kronično obstruktivno pljučno boleznijo, dobro uveljavljena. “Ta študija dodaja dodatne dokaze o povezavah med zdravjem ustne votline in stanjem dihal. Parodontitis je pogosta bolezen, vendar jo je mogoče preprečiti in zdraviti,” še ocenjuje Shapira.

Aleš Ernecl

Sorodno

Zadnji prispevki

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...