[Foto in video] Nevarna država z jedrskimi bombami in milijoni vojakov

Datum:

Severna Koreja v zadnjem času razburja mednarodno javnost s svojimi preizkusi vodikove bombe, za kar je požela številne kritike. Ta zaprta država na proračun vojske nakaže najmanj 5 milijard dolarjev letno, zraven smrtonosnega orožja imajo še milijone vojakov – Korejsko ljudsko armado. 

Severnokorejska vojska, ki v stalni pripravljenosti sicer šteje več kot milijon aktivnih pripadnikov, lahko takoj vpokliče še dodatnih 8 milijonov aktivnih rezervistov. Vojska je oborožena s starimi kosi orožja še iz obdobja Sovjetske zveze, a je staro orožje še vedno smrtonosno.

Zraven vojaških parad v Pjongjangu je severnokorejska vojska znana po izjemnem urjenju svojih vojakov. Pripravljajo jih na ekstremne razmere, nečloveško moč in vzdržljivost – skorajda neuničljivost.

https://www.youtube.com/watch?v=mG5ilk6kdm4

Letalske sile Severne Koreje bi v boju s svojimi sosedi popolnoma pogorele
Severnokorejske zračne sile imajo nekaj na pol modernih letal. Primer takega letala je MiG-29, ki je bil narejen v letih razpada Sovjetske zveze. Večina severnokorejskih letal pa je bistveno starejših, nekatera med njimi so celo stari dvokrilci s propelerji. Če bi šla Severna Koreja v vojno s svojo južno sosedo, bi v zraku odločno izgubila.

Če s čim, so Severnokorejci dobro založeni z raketami
Severna Koreja se že dolgo ponaša s svojim jedrskim programom in z raketami dolgega dosega. Na voljo pa ima tudi rakete krajšega dosega. Rakete Hwasong bi lahko zadele Japonsko.

Foto: epa
Foto: epa

Severna Koreja se lahko pohvali tudi z raketnimi vozili, ki lahko naenkrat izstrelijo več raket, z njimi pa bi lahko obstreljevali južnokorejsko prestolnico Seul.

Foto: epa
Foto: epa

Stari tanki in topništvo so še vedno v kondiciji za bojevanje
Eno izmed najbolj grozečih orožij v severnokorejskem arzenalu predstavljajo stotine 170-milimetrskih topov Koksan, s katerimi bi lahko kadarkoli obstreljevali Južno Korejo, poroča Bussines Insider. Severna Koreja ima nameščenih še nekaj večjih statičnih topov, s katerimi naj bi obstreljevali otoke Južne Koreje.

Foto: epa
Foto: epa

Severna Koreja ima tudi kar nekaj oklepnih vozil. Po večini so to kopije sovjetskih ali kitajskih modelov, imajo pa tudi nekaj tankov Pokpung-ho. Čeprav so bili ti tanki razviti pred več kot dvajsetimi leti, trenutno predstavljajo najmodernejše oklepno orožje Severne Koreje.

Foto: epa
Foto: epa

Podmornice in ogromno število vojakov
Mornarica Severne Koreje je – tako kot ostali redovi vojske – sestavljena iz zastarelih plovil. Najnevarnejše v pomorskem arzenalu so male podmornice, ki so v preteklosti že potopile nekaj južnokorejskih plovil. Drugače pa večino mornarice sestavljajo majhna izvidniška plovila.

Foto: epa
Foto: epa

Severnokorejska pehota je glede na zmogljivosti države ogromna. Ob vpoklicu redne vojske in rezerve lahko Severna Koreja na bojišče pošlje več kot 8 milijonov vojakov. Oboroženi so z večinoma zastarelim avtomatskim orožjem iz obdobja Sovjetske zveze.

A. R.

Sorodno

Zadnji prispevki

Zmagoslavje hrvaških demokratov na volitvah in zaušnica levi kontinuiteti

Hrvaški premier Andrej Plenković bo vodil vlado še tretji...

Italija je zaradi teroristov med migranti zaprosila za prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo

“Italija je zaprosila za prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo...

Goranu Forbiciju Golobova vlada podelila dober milijon evrov

Da se je čistka t. i. "janšistov" na javnem...

Vladajoči sistematično kršijo demokratične standarde

"Na seji odbora DZ za zdravstvo je prišlo do...