Slovenci iz zamejstva, sveta in domovine so se zbrali na prireditvi Dobrodošli doma v Ribnici

Datum:

Slovenci iz zamejstva, sveta in domovine so se v soboto zbrali v Ribnici na tradicionalni prireditvi Dobrodošli doma, ki je potekala pod naslovom Sloveniji za 30 let. Dogajanje se je pričelo v Rokodelskem centru z okroglo mizo Prispevek slovenskih izseljencev k osamosvojitvi Slovenije, domači gostje in Slovenci v tujini pa so na dogodku tudi obujali spomine na dogajanje leta 1991 in njihov prispevek k takratnim dogodkom. 

Celotno dogajanje tradicionalnega dogodka Slovencev v zamejstvu z naslovom Sloveniji za 30 let se je ob 15. uri pričelo v Rokodelskem centru z okroglo mizo z naslovom Prispevek slovenskih izseljencev k osamosvojitvi Slovenije. Gostje, navzoči kot tudi tisti, ki so se prek spletnega posnetka pridružili iz Avstralije, Amerike, Argentine, so razmišljali in obujali spomine na dogajanje in izjemen prispevek Slovencev v svetu v tistih odločilnih dneh leta 1991.

Rokodelski center je gostil še en dogodek, in sicer so si obiskovalci lahko ogledali dokumentarni film Rešetarji s Crvenega Krsta – stoletje obstoja v Beogradu. Film govori o tradiciji suhe robe v Beogradu, kamor so jo prinesli Ribničani. Ob tej priložnosti so se lahko spoznali tudi z ustvarjalci filma in Ivanom Debeljakom, rojenim v Beogradu, ki kot pravi Ribničan izdeluje sita in krošnjari.

Foto: Facebook

Program se je nadaljeval na odru pri gradu, ki so ga otvorili mladi lutkarji iz avstrijske Koroške Mladi Celovčani z lutkovno predstavo Prijatelji, nato se je pričela osrednja prireditev. Uvodoma so zbrane nagovorili ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič ter župan občine Ribnica Samo Pogorelc.

Na dogodku so nastopali številni Slovenci, ki živijo v tujini
Zdravljico je zapel Lucas Somoza Osterc, Slovenec iz Argentine. V osrednjem delu so nastopili rojaki iz zamejstva in sveta,  njihov nastop pa so predstavili kot izpiljen in srčen. Na dogodku so se predstavili tudi Godba na pihala Šmihel z avstrijske Koroške, Folklorna skupina Sakalovci z Madžarske, Danni Stražar s Švedske, Folklorna skupina KPS Bazovica z Reke na Hrvaškem, maturantje Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka RAST 50 iz Argentine ter Aleksi Jercog in prijatelji, ki so zastopali barve Slovencev v Italiji.

Ministrica brez resorja za Slovence v zamejstvu Helena Jaklitsch (Foto: Facebook)

Obiskovalci so si lahko v grajskem parku in v Rokodelskem centru ogledali priložnostne in jubilejne razstave o Slovencih po svetu. Ogledati si je bilo mogoče tudi prikaz domače obrti in z mojstri suhe robe ter lončarstva izmenjati kakšno besedo, so še sporočili iz urada za Slovence v zamejstvu. Dan je zaokrožil nastop Ansambla Saša Avsenika, ki je s koncertom Vse najboljše, Slovenija, pripravljenim prav na čast 30 let samostojne Slovenije, udeležence popeljal po skritih in manj skritih kotičkih Slovenije.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Zakaj se Golob boji preiskovalne komisije? Imajo informacije o spornem financiranju Svobode

Parlamentarna mandatno-volilna komisija bo DZ predlagala, da preiskovalno komisijo...

Rusi odvrgli vsaj 46 bomb na lastne vasi

Ruske letalske sile so ponovno pomotoma bombardirale ruska naselja....

Se bo Golob upal soočiti z Janšo?

Televizijska hiša Planet TV ob drugi obletnici Golobove vlade...