[Video] Iranske oblasti ubijajo ljudi, ki protestirajo zaradi pomanjkanja vode

Datum:

Iranska policija je v nedeljo zvečer streljala na demonstrante, ki so protestirali zaradi pomanjkanja vode na območju jugozahodnega Irana. Gre za enega zadnjih dogodkov v sklopu več dni trajajočih protestov, v katerih je življenje izgubila vsaj ena oseba. 

Video je sicer nastal v režiji Human Rights Activists News Agency (Tiskovne agencije Aktivisti za človekove pravice), ki so ga pripravili aktivisti za človekove pravice v Iranu, in prikazuje streljanje v kraju Susangerd na JZ te države. Gre za epicenter demonstracij v nemirni iranski provinci Kuzestan. Na videoposnetku lahko vidimo, kako policist s pištolo strelja v zrak, obenem pa je mogoče slišati vsaj še en strel, poroča AP.

Poleg tega lahko vidimo, kako posebne policijske enote na motorjih ostro zavijajo okoli ovinka in streljajo v protestnike. Iz Kuzestana sicer že dalj časa prihajajo poročila o demonstracijah. Tam namreč prebivajo etnični Arabci, ki se pritožujejo nad diskriminacijo s strani iranske šiitske teokracije. Na kraju, prikazanem na videoposnetku, so se v zadnjih dneh že odvijali še drugi protesti.

Namestnik guvernerja pokrajine Kuzestan, zadolžen za varnost, je v nedeljo priznal, da je bila v nemirih ubita vsaj ena oseba. Državna tiskovna agencija IRNA je navedla Valiollaha Hajatija, ki je protestnike obtožil, da so umorili iranskega državljana v  mestu Shadegan v Kuzestanu. Iranske oblasti že dolgo krivijo protestnike za smrti, ko se zgodijo nemiri, kljub svoji zgodovini krvavih zatiranj.

Arabski separatisti so sicer že dolgo dejavni v Kuzestanu, ki si ga je iraški diktator Sadam Husein skušal priključiti v vojni z Iranom v 80. letih. V preteklosti naj bi razstrelili naftovode in bili krivi za napade tudi na vojaško parado leta 2018. Država se sicer že mesece sooča z neprestanimi izpadi električne energije, kar oblasti pripisujejo tudi hudi suši. Padavine so se v zadnjem letu zmanjšale skoraj za 50 odstotkov, posledično pa so imeli jezovi vse manj vode. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Svoboda političnih čistk v medijih

Ob svetovnem dnevu svobode tiska, ki je bil včeraj,...

Romana Tomc ob dnevu svobode medijev: “Za leve piškotki, za desne kazni”

Evropska poslanka Romana Tomc je ob dnevu svobode medijev...

Vučić namočil Čeferina pri posredovanju za finale Lige Evropa

Če si v dobrih odnosih s predsednikom Evropske nogometne...

Manca Košir v poslovilnem pismu: Za več paliativne in negovalne oskrbe za umirajoče

V Slovenskem društvu Hospic, v katerem je Manca Košir kot prostovoljka več...