fbpx

Protesti v Iranu po hitrem postopku krvavo zatrti – poročajo o najmanj 106 mrtvih

Iranski predsednik Hassan Rouhani je v sredo, 20. novembra 2019 razglasil zmago nad uličnimi neredi, ki so zajeli mesta po celi državi v zadnjem tednu. Protesti, ki so se začeli zaradi 50-odstotnega dviga cen goriva, naj bi bili po mnenju oblasti podžgani s strani “zunanjih sovražnikov”. V protestih je umrlo več kot sto ljudi, takoj ob začetku protestov, pa je bil v celi državi onemogočen dostop do interneta.

Organizacija Amnesty International trdi, da so iranske oblasti v spopadih s protestniki od petka, 15. novembra do srede, 20. novembra 2019, pobile najmanj 106 ljudi, nekateri podatki pa omenjajo tudi več kot 250 mrtvih.

Iranski predstavniki oblasti take obtožbe po poročanju Al-jazeere zanikajo. “Te neutemeljene obtožbe in izmišljene številke s strani pristranskih zahodnih entitet ne morejo zmanjšati odločnosti naše vlade pri sprejemanju pravilnih ekonomskih odločitev, medtem ko istočasno ohranjamo človekove pravice vključno s pravico protestiranja na miren način,” je sporočil predstavnik iranske misije pri OZN Alireza Miryousefi.

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamnei pa je sporočil, da je zadeva “uspešno rešena” in poudaril kako so s protivladnimi protesti zaradi 50-odstotnega dviga cen goriva bile istočasno organizirane demonstracije v podporo iranski oblasti.

Zdi se, da je Iran proteste zaradi astronomskega dviga cen goriva pričakoval. Namreč upor državljanov je bil po poročanju Reutersa zatrt takoj na začetku brez trohice obotavljanja.

Takoj ko so se začeli protesti, so oblasti v celi državi onemogočile dostop do interneta in takoj nasilno obračunale s protestniki.

Zna biti, da Iranci spremljajo razvoj dogodkov v Hongkongu, zaradi česar niso bili pripravljeni pustiti, da situacija uide z vajeti.

 

Ivan Šokić