Delodajalci in ponudniki storitev lahko povsem zakonito vpogledujejo v osebne dokumente pri preverjanju PCT pogoja!

Datum:

Zakon o varstvu osebnih podatkov dopušča vpogled v osebni dokument za namen preverjanja točnosti podatkov ob preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT, je sporočila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Delodajalci in ponudniki storitev tako lahko vpogledajo v dokazila, torej osebne dokumente, ne smejo pa jih hraniti.

Informacijska pooblaščenka je namreč danes prejela več vprašanj glede dopustnosti vpogledov v osebni dokument, kot to določa zadnji vladni odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19, ki je začel veljati danes. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je sporočila, da glede obdelave osebnih podatkov odlok bistveno spreminja ureditve dosedanjih načinov preverjanja pogojev.

Navedla je, da so ne glede na to v uradu informacijskega pooblaščenca že večkrat pojasnili, da vpogled v osebni dokument za namen preverjanja točnosti podatkov dopušča že 18. oziroma 82. člen zakona o varstvu osebnih podatkov.

Predloženih dokazil v papirni ali digitalni obliki delodajalci in ponudniki storitev torej ne smejo kopirati, preslikati, fotografirati ali drugače reproducirati njihove vsebine, pojasnjuje Prelesnikova.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Nizozemska policija morala s silo rešiti problem propalestinskih študentov

Nizozemska policija je davi z množičnimi aretacijami prekinila propalestinski...

Čistilna naprava Jesenice ob vednosti odgovornih v Savo spušča fekalije?

Zeleno-rdeča leva politika se pogosto kiti s skrbjo in...

Vitanje: Varnostniki in redarji tepli obiskovalce veselice

Očitno se veselica v Vitanju ni ravno končala po...

V petih dneh 1.225 kilometrov za ustvarjanje nasmehov in spreminjanje prihodnosti

Danes kolesarji začenjajo prvo od petih etap največjega vseslovenskega...