Slovenija se ponaša z eno najnižjih brezposelnosti mladih med državami OECD!

Datum:

Slovenija tudi na področju brezposelnosti mladih beleži izjemno dobre rezultate. Slednja se uvršča z 9,1-odstotno brezposelnostjo mladih med sedem najboljših držav OECD. Pred njo so samo še Švica, Nizozemska, Švedska, Luksemburg, Norveška in Nemčija. Najvišja stopnja brezposelnosti mladih pa je v Južni Afriki, Kolumbiji, Braziliji, Turčiji in Italiji.

Kazalnik NEET prikazuje delež mladih, ki niso vključeni v zaposlitev, izobraževanje ali usposabljanje in je izražen kot odstotek skupnega števila mladih v ustrezni starostni skupini. Mlade v izobraževanju vključujejo tiste, ki se izobražujejo ob delu ali redno, izključujejo pa tiste v neformalnem izobraževanju in v zelo kratkih izobraževalnih dejavnostih.

Zaposlitev je opredeljena v skladu s smernicami OECD in zajema vse tiste mlade posameznike, ki so bili v referenčnem tednu raziskave vsaj eno uro na plačanem delu ali so bili začasno odsotni s tega dela. Iz tega razloga so obravnavani kot NEET lahko brezposelni ali neaktivni in niso vključeni v izobraževanje ali usposabljanje.

Foto: iStock

Mladi, ki niso niti zaposleni niti v izobraževanju ali usposabljanju, so v nevarnosti, da postanejo socialno izključeni, saj postanejo posamezniki z dohodkom pod pragom revščine, ki nimajo spretnosti za izboljšanje svojega gospodarskega položaja, so še obrazložili pri OECD.

V Evropi najvišja brezposelnost mladih v Italiji
V kategoriji mladih, ki so stari med 15 in 29 leti, je najvišja stopnja kazalnika NEET med državami OECD v Južni Afriki (40,9 odstotka), Kolumbiji (29,8 odstotka), Braziliji (29,3 odstotka), Turčiji (28,8 odstotka) in Italiji (23,5 odstotka).

Brezposelnost mladih med 15 in 29 leti (Vir: OECD)

Najnižjo stopnjo kazalnika NEET med državami OECD so zabeležili v Švici (sedem odstotkov), Nizozemskem (7,2 odstotka), Švedskem (7,6 odstotka), Luksemburgu (7,9 odstotka), Norveškem (7,9 odstotka), Nemčiji (8,2 odstotka) in Sloveniji (9,1 odstotka). Povprečna brezposelnost mladih v državah OECD je 13,4 odstotka.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Zavajanje Odlazkovega propagandnega glasila

Revija Reporter je objavila zavajajočo naslovnico. Na tej je...

Teš 6 še ne bodo zagnali

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), ki bi ga...

[Video] Beg tranzicijske levice pred resnico o povojnih pobojih

Največja rana slovenskega naroda je rodomor pred in po...

Pričel se je teden obrti in podjetništva v Škofji Loki

Razvojna agencija Sora in Območna obrtno-podjetniška zbornica Škofja Loka...