Janševo pismo o širitvi EU na Ukrajino odmeva v tujih medijih

Datum:

Skupno pismo Janeza Janše in Mateusza Morawieckega Evropskemu svetu in državam članicam EU odmeva v tujih medijih. Euractiv piše o nujni širitvi EU na Ukrajino do leta 2030, ki jo podpirajo tudi ostale države.

Euractiv piše o skupni deklaraciji Poljske, Litve in Ukrajine, da bi slednja dobila status kandidatke za članstvo v EU. Voditelji omenjenih držav so se namreč le dan pred ruskim napadom, to je v sredo, dogovorili o podpori Ukrajini ter obsodili ravnanje Rusije pri priznanju dveh separatističnih republik.

V luči pomoči Ukrajini je bilo omenjeno tudi skupno pismo Janeza Janše in Mateusza Morawieckega predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu in voditeljem držav članic, v katerem sta premierja pozvala, naj Ukrajina čim prej dobi status kandidatke za članstvo v EU. Članica naj bi postala leta 2030, če bo izpolnila pogoje. Z grožnjo Rusije se je treba soočiti močno in enotno, tudi z uvedbo takojšnjih sankcij, a treba je “iti veliko dlje”, sta zapisala v pismu.

Pismo namreč opozarja na nevarnost širitve ruskega ekspanzionizma, objavili so tudi citat: “Če se ne bo širila EU, se bo namesto nje nekdo drug.” Ta namreč opozarja na lekcije iz preteklih dveh desetletij, zaradi česar plačujemo visoko ceno, ta pa bo z leti le še naraščala. Euractiv iz pisma še poudari, da moramo začrtati ambiciozen in oprijemljiv načrt za hitro integracijo Ukrajine v EU do leta 2030.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Vikend bo večinoma sončen

Danes zjutraj bo oblačno, rahle padavine bodo povsod ponehale....

Mlada harmonikarica zaigrala znano Miheličevo skladbo s prevezo čez oči

Mlado dekle iz Slovenskih goric, Katja Kaučič, ki že...

Odpira se dislocirana enota Doma starejših v Rogatcu

Občina Rogatec je v dogovoru z Domom upokojencev Šmarje...