[Iz minute v minuto] Zelenski je prepričan, da bo naslednjih 24 ur za Ukrajino ključnih

Datum:

V noči na nedeljo je v bližini Kijeva odjeknilo več eksplozij, med njimi tudi v skladišču nafte in v plinovodu v Harkovu. Oblasti opozarjajo, naj ljudje zapirajo okna. Ruska vojska je skoraj dosegla prestolnico Kijev, vendar so jo ukrajinski branilci zadržali. Ljudje so še vedno v zakloniščih, svojih domovih, mnogo pa jih tudi zapušča državo. Generalštab oboroženih sil Ukrajine naj bi ugotavljal, da ukrajinske čete uspejo uspešno odbijajo napade bataljonsko-taktičnih skupin na pristope, zaradi česar naj ruska vojska opuščala ofenzivo.

                   

08:10 Po poročanju Ukrinforma, so se v nedeljo zvečer ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, premier Boris Johnson in poljski predsednik Andrzej Duda pogovarjali o trenutnih varnostnih razmerah in se dogovorili o nadaljnjih skupnih korakih za boj proti agresorju, na kar naj bi kasneje v poročilu Zelenski izjavil, da je naslednjih 24 ur ključn ih za Ukrajino v boju proti ruski invaziji

07:45 Ciper je danes zaprl svoj zračni prostor za ruska letala, je na družbenem omrežju zapisal minister za promet Cipra Yiannis Karousos, Nova Zelandija pa bo Ukrajini namenila 2 milijona dolarjev humanitarne pomoči za podporo zdravstvenih ustanov ter zagotavljanje hrane in higienskih pripomočkov za prebivalstvo. Medtem sta se tudi dva največja kanadska ponudnika kabelske televizije odločila, da iz programa umakneta kanal RT (Russia Today).

07:15 V podporo Ukrajini in proti vojni, se je po svetu po večjih glavnih mesti zbralo na tisoče protivojnih protestnikov, oblečenih v barve ukrajinske zastave. Protesti potekajo povsod po svetu, od Francije, Belgije, Veliki Britanije, Švice, do Litve, Portugalske, Cipra, na Nizozemskem in celo v Rusiji in Belorusiji.

01:10 Razmere v Kijevu so zelo napete, a ruske sile ga kljub nekaterim drugačnim trditvam niso povsem obkolile, je v nedeljo zvečer zatrdil župan ukrajinske prestolnice Vitalij Kličko. Ukrajinska vojska se krčevito upira in ruska stran je utrpela številne žrtve, je Kličko dejal za nemški časnik Bild.

23:45 Ukrajina po štirih dneh vojne ni izgubila niti enega večjega mesta. Je pa do sedaj umrlo 352 ukrajinskih civilistov, med njimi 14 otrok.

21:27 Pet kilometrski ruski konvoj na poti v Kijev.

21:00 Zgodovinski ukrep: EU bo v pomoč Ukrajini za boj proti ruski invaziji prvič financirala nakup in dostavo orožja napadeni državi. Zunanji ministri unije so se danes dogovorili, da za ta zgodovinski ukrep namenijo 450 milijonov evrov, je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell po izrednem virtualnem zasedanju ministrov.

20:30  Ukrajina je objavila svoj drugi videoposnetek napada z dronom turškega Bayraktar TB2 na ruske sile.

19:oo Slovenija lahko v tem trenutku v pomoč Ukrajini zagotovi prostor za 180.000 do 200.000 beguncev, je povedal notranji minister Aleš Hojs, ki se je danes v Bruslju udeležil izrednega zasedanja notranjih ministrov EU. Slovenija po ministrovih besedah tudi podpira sploh prvo uporabo direktive o začasni zaščiti iz leta 2001.

18:00 “Z Aleksandrom Lukašenkom sva imela zelo vsebinski pogovor. Ne želim, da bi rakete, letala, helikopterji leteli v Ukrajino iz Belorusije. Ne želim, da bi vojaki šli v Ukrajino iz Belorusije. In to mi je zagotovil.” Dejal je še, da ne verjame, “da bodo pogajanja uspela, ampak vsaj poskusimo.”

17.36 Ursula von der Leyen je sporočila, da EU zapira svoj zračni prostor za ruska letala. “Ne bodo mogli pristati, vzleteti ali preleteti ozemlja EU. Vključno z zasebnimi letali oligarhov”. “Evropska unija bo prvič financirala nakup in dostavo orožja in opreme v napadeno državo,” je še dejala. EU tudi s sankcijami proti ruskim medijem v državni lasti, kot sta Sputnik in RT.

“Evropska unija bo prvič financirala nakup in dostavo orožja in opreme v napadeno državo,” je napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. “Prav tako krepimo sankcije proti Kremlju,” je dodala.

17:30 Začela naj bi se pogajanja med rusko in ukrajinsko delegacijo. Ukrajinski zunanji minister je komentiral pogajanja: “Veseli bomo, če bo rezultat teh pogajanj mir. Ampak poudarjamo, da ne bomo odnehali, ne bomo kapitulirali, ne bomo se odrekli niti centimetru lastnega ozemlja.”

16:30 Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je prav tako obsodil Putinov dvig pripravljenosti jedrskih sil in dejanje označil za nevarno in neodgovorno.

16:15 Bela hiša se je odzvala na novico, da je Putin ukazal rusko jedrsko oborožitev v stanje visoke pripravljenosti, zaradi njihove “agresivne izjave proti Rusije. “Rusija v nobenem trenutku ni bila ogrožena s strani Nata” je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki. Putin je voditelje Nata obtožil, da so dovolili “agresivne izjave” proti Rusiji. Toda Psaki je dejala, da je to znan odgovor ruskega predsednika. “Vedno in znova smo ga videli, da to počne. Rusija na nobenem mestu ni bila ogrožena iz Nata, Rusija ni bila ogrožena iz Ukrajine,” je povedala za ABC News. “Vse to je vzorec predsednika Putina in temu se bomo uprli.”

15:15 Trenutna situacija na bojišču.

15:00 Putin je ukazal vojski, naj jedrske zmogljivosti da v stanje visoke pripravljenosti, kar pa pomeni, da so na ukaz zmožni v kratkem času napasti z jedrskim orožjem. Kar pa je posledica ker so “zahodne države sprejele “neprijazne ukrepe” proti Rusiji in uvedle “nelegitimne sankcije”. Putin je namreč že izdal kodirano opozorilo, da je pripravljen uporabiti jedrsko orožje, ko je začel svojo invazijo na Ukrajino.

Spomnimo, da je prejšnji teden opozoril, da bo “kdor nas bo poskušal ovirati”, bo čutil posledice, “ki jih še niste videli v svoji zgodovini”. Te besede so na splošno razlagali kot znak grožnje z uporabo jedrskega orožja, če mu bo Zahod stal na poti.

14:50 Ukrajina je pristala na pogajanja z Rusijo, ki bodo potekala na belorusko-ukrajinski meji.

14.25 Iz vlade so sporočili, da so vzpostavili smo posebno telefonsko številko 040 853 421, na kateri dobite vse informacije o pomoči, ki jo Republika Slovenija nudi beguncem iz Ukrajine.

14.21 Španija preko Poljske pošilja vojaško pomoč Ukrajini.

14.11 Iz Ukrajine je zbežalo že skoraj že 368 tisoč ljudi. Število ukrajinskih beguncev v sosednjih državah se zaradi ruske invazije vztrajno povečuje. Iz Ukrajine je zbežalo že 368.000 ljudi, je danes sporočil komisariat Združenih narodov za begunce. Od četrtka do sobote opolnoči je na Madžarsko vstopilo že več kot 62.000 ljudi. V Romunijo je do zdaj zbežalo že 43.000 Ukrajincev.

14:00 Kijevski župan Kličko je zapisal, da v mestu ni ruskih enot in da so ga ukrajinske sile za zdaj ubranile.

13:27 Ukrajinske sile naj bi znova zavzele Harkov. Po navedbah guvernerja Olega Sinjehubova so ukrajinske sile znova prevzele nadzor nad drugim največjim ukrajinskim mestom Harkov, kamor so zjutraj vdrle ruske enote. Sinjehubov je sporočil: “Popolnoma nadzorujemo Harkov!” Dodal je, da so oborožene sile mesto “očistile sovražnika”.

13:12 Zelenski je sporočil, da je Ukrajina Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu vložila tožbo proti Rusiji. “Rusija mora odgovarjati zaradi  ravnanja z idejo genocid”.

13.00 Sankcije in pritiski na Rusijo se vrstijo. Države in Evropska komisija so napovedale sankcije, ki bodo ruski centralni banki onemogočile uporabo njenih mednarodnih rezerv na način, ki bi spodkopal učinek njihovih sankcij. Zahodne zaveznice, vključno z Evropsko komisijo, so dosegle tudi dogovor o izključitvi določenih ruskih bank iz plačilnega sistema Swift. “To bo zagotovilo, da bodo te banke odrezane od mednarodnega finančnega sistema, in bo škodovalo njihovi zmožnosti, da delujejo globalno,” so piše v sporočilu iz Bruslja in Washingtona.

Vse več držav pa zapira svoj zračni prostor za ruska letala. Danes so to napovedale Nemčija, Belgija, Danska, Finska, Irska in Romunija. Danska bo predlagala, da tak ukrep sprejme celotna EU, zaprtje finskega prostora pa bo Rusiji precej otežilo oskrbo eksklave Kaliningrad.

Vrstijo se tudi odzivi na rusko agresijo v športnem svetu. Mednarodna judo zveza (IJF) je ruskemu predsedniku Putinu, ki ima v judu črn pas, začasno odvzela status častnega predsednika in ambasadorja krovne svetovne federacije za judo.

Ruski milijarder Roman Abramovič pa je v soboto sporočil, da prenaša “skrbništvo in upravljanje” angleškega nogometnega prvoligaša Chelsea dobrodelni organizaciji kluba. Abramovič sicer ostaja lastnik kluba, z ukrepom pa naj bi po pisanju medijev omogočil nadaljnje redno delovanje kluba, tudi če bi ga doletele sankcije.

12.40 Nemški kancler Olaf Scholz je danes v parlamentu v odziv na rusko invazijo na Ukrajino napovedal povečanje nemškega obrambnega proračuna. Letos bo Nemčija za vojaško opremo namenila 100 milijard evrov, obrambni proračun pa bo presegel mejo dveh odstotkov bruto domačega proizvoda. “Ustanovili bomo poseben sklad za vojsko,” je dejal Scholz na današnji izredni seji parlamenta in dodal, da bo proračun namenjen za naložbe in oborožitev. Nemški kancler je napovedal tudi gradnjo dveh novih terminalov za utekočinjeni plin, s čimer bi zmanjšali odvisnost Nemčije od ruskega zemeljskega plina.

Scholz je v nagovoru tudi poudaril, da stroge sankcije, ki so jih zahodne zaveznice uvedle proti Rusiji zaradi njenega vdora v Ukrajino, že kažejo učinke, in opozoril, da bi lahko prišlo do dodatnih embargov, če Moskva ne bo spremenila svojega ravnanja.  Dodal je, da je svet z ruskim napadom na Ukrajino vstopil v novo obdobje, in opozoril, da se zahodni zavezniki sprašujejo, ali lahko zberejo dovolj moči, da postavijo meje “vojnim hujskačem”, kot je Vladimir Putin.

12.03: Iz Ukrajine so sporočili, da je bilo ubitih 4300 ruskih vojakov. Namestnica ukrajinske obrambne ministrice je objavila oceno izgub, za katere pravi, da so jih sile te države do zdaj povzročile Rusiji. Ocenjujejo, da so uničili 27 letal, 26 helikopterjev, 146 tankov, 706 bojnih oklepnih vozil, 49 topov, 30 vozil, 60 tankerjev, 2 drona, 2 čolna, sisteme za izstrelitev raket, sistem protizračne obrambe.

11:55 Ukrajinska vojska je pozvala civiliste v odporniškem gibanju, naj uporabijo vse mogoče načine in sredstva za boj, četudi nimajo orožja. Pozvali so jih naj odstranjujejo prometne znake, podirajo drevesa na ceste, in uporabljajo molotovke, ki lahko resno poškodujejo ruska vozila.

11.40 Okupiran ukrajinski teritorij s strani Rusov.

11.30 Anže Logar je sporočil, da Slovenija nima več častnih konzulov. Podpisal je namreč odloke o umiku soglasja Slovenije k imenovanjem.

11.20 Ruska centralna banka v strahu pred naletom ljudi, ki poskušajo dvigniti svoj denar. Evropa, ZDA, Velika Britanija in Kanada so namreč v soboto sporočile, da bodo premoženje ruske centralne banke zamrznjeno. Analitiki napovedujejo, da bo v ponedeljek, ko se bo večina trgov ponovno odprla, vrednost rublja padla – in Rusi bodo morda hiteli dvigniti svoj denar iz bank. “Te nove sankcije bodo verjetno povzročile resno škodo ruskemu gospodarstvu in njegovemu bančnemu sistemu,” je dejal Clay Lowery, izvršni podpredsednik na Inštitutu za mednarodne finance.

11:00 Iz EU prihajajo novice o novem svežnju sankcij za Rusijo, ki bi lahko bilo zaprtje zračnega prostora vseh držav članic EU-ja za ruska letala. O novih ukrepih bodo popoldne razpravljali zunanji ministri držav članic.

10:50  Število ukrajinskih beguncev v sosednjih državah se zaradi ruske invazije vztrajno povečuje. Iz Ukrajine je zbežalo že več kot 200.000 ljudi, od tega več kot 150.000 na Poljsko. Od četrtka do sobote opolnoči je na Madžarsko vstopilo že več kot 62.000 ljudi. V Romunijo je do zdaj zbežalo že 43.000 Ukrajincev, poroča britanski BBC.

10:20 Japonski milijarder Hiroshi Mikitani je obljubil, da bo Ukrajini namenil 7,6 milijona evrov. Dejal je, da denar namenja ukrajinski vladi za pomoč ljudem v Ukrajini, ki so žrtve nasilja. Poudaril je, da je ruski napad izziv za demokracijo.

10:00 Zapuščena ruska vozila na ulici Ševčenko v Harkovu. Ruski vojaki se skrivajo v civilnih hišah ukrajinskih prebivalcev.

9:50 Rusi ropajo trgovine v Harkovu.

9:30 Rusija je danes sporočila, da se je pripravljena pogajati z Ukrajino, kot kraj za pogovore pa predlaga Gomel v Belorusiji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je odgovoril, da so pripravljeni na pogovore, a ne v Belorusiji, od koder ruske sile napadajo Ukrajino.  “Delegacija, v kateri so predstavniki ministrstev za zunanje zadeve in obrambo ter drugih služb, zlasti predsedniške administracije, je prispela v Belorusijo za pogajanja z Ukrajinci,” so sporočili iz Kremlja. Ukrajinski predsednik Zelenski je predlog o pogajanjih v Belorusiji zavrnil, se je pa pripravljen pogajati kjerkoli drugje. Kot je dejal, so pripravljeni na vse kraje, od koder na Ukrajino ne letijo ruske rakete. “Varšava, Bratislava, Budimpešta, Istanbul, Baku. Vsa ta mesta smo predlagali. In ustrezalo nam bi tudi katero koli drugo mesto,” je dejal v videoposnetku.

Zelenski je še dejal, da je bila minula noč zelo težka, tarča ruskega obstreljevanja pa je bila civilna infrastruktura. Kot je dejal, ruske sile napadajo stanovanjska območja, kjer ni nobene vojaške infrastrukture.

Ruski zunanji minister Lavrov je danes tudi dejal, da se lahko pogajanja začnejo, ko Rusija “obnovi demokratični red” v Ukrajini. Ko so se ruske čete približevale Kijevu, je bil ukrajinski poslanec Aleksij Gončarenko pozvan, naj odgovori. Imel je precej jasen odgovor.

9:10 Rusi so z vstopim v Harkov naleteli na zasedo ukrajinskih vojakov. Ukrajinci so zavzeli nekaj ruskih vojaških vozil, ki so skušali vstopiti v osrednji Harkov.

8:40 Ukrajina je uspešno prestregla dve raketi iz Belorusije, je sporočil glavni poveljnik oboroženih sil Valerij Zalužni. Raketo je izstrelil ruski strateški bombnik Tu-22 z ozemlja Belorusije, je še dejal. Medtem pa Rusija poroča, da je bilo uničenih 975 ukrajinskih vojaških infrastruktur, pridržali naj bi tudi 471 ukrajinskih vojakov, ki jih bodo poslali nazaj k družinam, je dejal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

8:30 Potekajo boji v mestu Harkovo. Ruske čete so dve uri nazaj vstopile v mesto, mediji poročajo, da gorita vsaj dve ruski vozili.

8:00 Zelenski z vojaki po naporni noči.

7:30 Zaradi sankcij Rusiji zaradi invazije so zahodne zaveznice, vključno z Evropsko komisijo, dosegle dogovor o izključitvi določenih ruskih bank iz plačilnega sistema Swift. Zahod je zamrznil 39 odstotkov (630 milijard dolarjev) rezerv ruske centralne banke. “V ponedeljek bo na ruskem valutnem trgu katastrofa” je ob tem dejal nekdanji visoki uradnik ruske centralne banke, medtem pa so našli finančnega direktorja podjetja Gazprom (največji proizvajalec zemeljskega plina na svetu) mrtvega na ulici v Sankt Peterburgu, poročajo naj bi naredil “samomor”.

7:01 Ruske sile so danes vstopile v drugo največje ukrajinsko mesto Harkov. Vodja regionalne uprave v Harkovu Oleg Sinegubov je povedal, da so v severni del mesta vstopila ruska lahka vojaška vozila. Prebivalce so pozvali, naj ostanejo v zakloniščih.

6:40 Do sedaj je v Kijevu mirno, podžupan Kijeva je dejal, da se kljub opozorilom, da bo prestolnica napadena z raketami, napad ni zgodil, bile pa so eksplozije v okolici. Podžupan Kijeva Mikola Povoroznik je danes zjutraj sporočil, da so razmere v mestu mirne in pod nadzorom ukrajinskih sil. Opozoril je še, da je v prestolnici tekom noči prišlo do spopadov z ruskimi diverzantskimi skupinami, vendar ni navedel podrobnosti.

6:01 Iz mesta Okhtyrki poročajo o šestih smrtnih žrtvah civilistov, vključno s sedemletno deklico. Med tarčami sta bila tudi vrtec in sirotišnica, to pričajo tudi videoposnetki in fotografije iz spleta, Rusija zanika.

5.30 Hekerska skupina Anonymous je sporočila, da je onemogočila spletno stran čečenske vlade po tem, ko so poslali vojake v Ukrajino.  Anonymous je namreč v petek napovedal “kibernetsko vojno” Rusiji in sprožil več kibernetskih napadov na spletna mesta ruske vlade, in ruskega ministrstva za obrambo, do katerih dostop je še vedno otežen in upočasnjen.

4.30 Avstralija prav tako prihaja na pomoč Ukrajini s financiranjem dobave orožja. “Avstralska vlada se bo še naprej zavzemala za to, kar je prav, ko gre za Ukrajino,” so sporočili in dodali da si bodo prizadevali zagotoviti vso možno podporo za prek partnerjev v Natu, zlasti ZDA in Združenega kraljestva.

3:10  Francoski predsednik Emmanuel Macron je obsodil odločitev Belorusije, da Rusiji dovoli prenesti jedrsko orožje preko njihove države. V pogovoru z beloruskim voditeljem Aleksandrom Lukašenkom ga je Macron prosil, naj zahteva umik ruskih vojakov iz Belorusije. “Te čete vodijo enostransko in krivično vojno,” je dejal Macron.  V zadnjih dneh so namreč opazili, da se ruska vojska  premika v Ukrajino z njene meje z Belorusijo.

1:30 Ruska raketa je zadela skladišče nafte v mestu Vasilkiv v bližini Kijev iz katerega se vijejo ogromni plameni. Kijevske oblasti so izdale opozorilo, da goreče skladišče oddaja dim in strupene hlape, prebivalcem pa naročajo, naj tesno zaprejo okna. Številni prebivalci prestolnice so v zakloniščih.

Sorodno

Zadnji prispevki

Rekordna nepriljubljenost nemške vlade

Nemški volivci so izjemno nezadovoljni z delom vlade, kot...

Katere bodo posledice dviga sodniških plač?

Kakšne bodo posledice dviga sodniških plač? Primeri plač in...

Fajonova bo spet donirala s terorizmom povezani UNRWA

Ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji donatorski konferenci za...