Jančič: Zadnja zmaga Kučanove generacije

Datum:

Zmaga generacije Milana Kučana je 34,5-odstotni delež, ki ga je na volitvah dosegla nova stranka Roberta Goloba. Pred volitvami je Kučan ocenil, da bo to zadnja bitka njegove generacije.” Tako je v današnjem komentarju uvodoma zapisal Peter Jančič, urednik portala Siol.net.

V nadaljevanju je dodal: “Delež je povsem enak tistemu, ki ga je dosegel Miro Cerar pred osmimi leti s SMC. Golob ga je dosegel z manj truda levega bloka. Branko Masleša pred volitvami ni strpal v zapor predsednika SDS Janeza Janše.

Golobu je uspelo doseči boljši delež od svojega nekdanjega šefa in zdaj podpornika Zorana Jankovića, ki ga je Kučan s somišljeniki leta 2011 na magistratu “milo prosil” naj se poda v spopad. Jankovića je volilo “le” 28,5 odstotka volivcev.

Za Kučana manj prijetna plat zmage je, da sta se v parlamentu okrepila SDS Janeza Janše in NSi Mateja Tonina. In da so vse stranke, ki so bile v manjšinski vladi Marjana Šarca, doživele popoln polom. Katastrofo.

Zmaga Kučana je bila odločna in pred Golobom je, da zdaj rekordno hitro, najpozneje do sredine junija, z novo ministrsko ekipo prevzame oblast. Časa za učenje in navezovanje stikov z drugimi državniki ne bo. V času pred volitvami leta 2008, po katerih je oblast prevzemal Borut Pahor, se je zrušila banka Lehman Brothers in svet je potonil v hudo krizo. Tedanja vlada ni ustrezno reagirala. Sčasoma je celo razpadla. Posledice so bile hude.  Znamenja so zdaj podobno temna. O možnosti recesije poročajo iz ZDA in Nemčije. Vojna, ki so jo Rusi sprožili v Ukrajini, bo celotno Evropo verjetno za dolga leta potisnila v težave. Povrhu na Kitajskem po Šanghaju oblasti zdaj zaradi covida-19 zapirajo še Peking.

Celoten komentar lahko preberete na povezavi: siol.net

Moja-Dolenjska

Sorodno

Zadnji prispevki

Spomenika revolucije in Edvarda Kardelja ne sodita ob spomenik slovenske osamosvojitve

Predsedstvo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je izrazilo stališče,...

Po Golobovi napovedi o reformi zdravstva novih pet kirurgov dalo odpoved

Pred dnevi se je premier Robert Golob spet "izprsil"...

Varnostni strokovnjak opozoril profesorja FDV, da trosi neresnice o Gazi

"Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid primerjati Srebrenico in...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...