Začelo se je reševanje Odlazkovega imperija in plačevanje računov; na pomoč prihaja ustavno sodišče

Datum:

Zato je še kako pomembno, da je pobudo za presojo ustavnosti Vizjakovega zakona vložil Interseroh, ne pa na primer Odlazkovo podjetje Recikel. Tako so dosegli vsaj dvoje: zakrili vezi med interesnimi skupinami, povezanimi z odvetniško družino Čeferin, kar je izjemno pomembno, saj je Rok Čeferin podpredsednik ustavnega sodišča, in hkrati zameglili dejstvo, da razveljavitev Vizjakovega okoljskega zakona koristi Odlazku, kar bi posledično skazilo javno podobo povezanih političnih akterjev vključno z Robertom Golobom, ki prav danes postaja mandatar,” je zapisal Bojan Požar, ki je opozoril, da se bo na stroške davkoplačevalcev reševalo smetarsko-medijski in družinski imperij tajkuna Martina Odlazka.

Po navedbah Požareporta se bo na stroške davkoplačevalcev reševalo smetarsko-medijski in družinski imperij tajkuna Martina Odlazka. Ta si namreč po besedah Bojana Požarja med drugim lasti enormne zasluge za zmago leve sredine na aprilskih parlamentarnih volitvah in za oblikovanje najbolj leve vlade v zgodovini samostojne Slovenije. Spomnimo, Odlazek je strankam tranzicijske levice v času vladanja Janeza Janše posodil svoje medije, ki so ves čas udrihali po Janševi vladi in omogočili izvolitev Roberta Goloba ter dveh satelistkih strank KUL. Uslugo namerava medijsko-smetarski tajkun seveda tudi bogato unovčiti. Požar je tudi prepričan, da se Odlazek uvršča med tiste, ki naj bi z Golobovo vlado največ pridobili.

Reševanje smetarskega dela Odlazkovega imperija naj bi se že začelo, in sicer na Ustavnem sodišču RS, kjer so minuli četrtek na 2. točko dnevnega reda uvrstili pobudo za oceno ustavnosti 34. do 53. člena in 275. člena zakona o varstvu okolja, ki je znan tudi kot “Vizjakov okoljski zakon”. Gre za pobudo, ki jo je vložilo podjetje Interseroh, zbiranje in predelava odpadnih surovin, d. o. o., Ljubljana. Požar je pojasnil, da gre za zakon o varstvu okolja (ZVO-2), ki ga je za odhajajočega ministra za okolje Andreja Vizjaka pripravil Senko Pličanič z Inštituta za javno upravo na ljubljanski pravni fakulteti. Ta isti zakon so Odlazkovi mediji ves čas napadali, seveda zaradi njegovih poslovnih interesov. Pobuda za presojo ustavnosti se nanaša na tiste člene zakona, ki Odlazku onemogočajo nadaljnje mešetarjenje na področju odpadne embalaže, je še pojasnil Požar.

Glede na sestavo ustavnih sodnikov lahko pričakujemo, da bo ustavno sodišče odločilo, da je dotični zakon protiustaven in ga razveljavilo – s tem pa omogočilo, da Odlazek še naprej mešetari z odpadno embalažo. Po Požarjevi napovedi bodo večinski mediji – sploh pa Odlazkovi  – odločbo ustavnega sodišča interpretirali kot zmago pravne države nad “sporno prakso” Janševe koalicije. Na koncu še dodaja, da je podjetje Interseroh vložilo oceno ustavnosti v dogovoru z Odlazkom – znano je namreč, kako je Odlazek povezan z družino Čeferin – menda celo Aleksander Čeferin kdaj opravi kakšen telefonski klic z namenom lobiranja za Odlazkove posle. “Zato je še kako pomembno, da je pobudo za presojo ustavnosti Vizjakovega zakona vložil Interseroh, ne pa na primer Odlazkovo podjetje Recikel. Tako so dosegli vsaj dvoje: zakrili vezi med interesnimi skupinami, povezanimi z odvetniško družino Čeferin, kar je izjemno pomembno, saj je Rok Čeferin podpredsednik ustavnega sodišča, in hkrati zameglili dejstvo, da razveljavitev Vizjakovega okoljskega zakona koristi Odlazku, kar bi posledično skazilo javno podobo povezanih političnih akterjev vključno z Robertom Golobom, ki prav danes postaja mandatar,” je še zapisal Požar.

V podjetju Interseroh povezave z Odlazkom zanikajo
Kot so pojasnili v podjetju Interseroh, pobude za oceno ustavnosti in zakonitosti niso vložili v “dogovoru z Odlazkom”, zaradi česar s tem tudi ni “zakrilo vezi med interesnimi skupinami, povezanimi z odvetniško družino Čeferin.” Ob tem dodatno pojasnjujejo, da so pobudo vložili še Interserohovi zaposleni, Interseroh AUSTRIA GmbH kot njegov družbenik in številni proizvajalci. Razlogi za vložitev pobude po njihovem niso povezani z Odlazkom, ki naj bi mu napadeni členi omogočali nadaljnje mešetarjenje na področju odpadne embalaže, pač pa je bila pobuda vložena le iz razloga, ker zakon po njihovi oceni na neustaven način neposredno posega v pravice in interese vseh navedenih pobudnikov.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Premierjeva partnerka tudi vodja volilne kampanje za EU volitve?

Od nekdanje misice do svetovalke celotni vladi – in...

[Video] Jelinčič ne gre na evropske volitve

"Očitno bodo spet ukradli volitve. Tokrat evropske. Tudi zaradi...

Dežman: Titofilni konzervativci so ljudje v slovenskih strokah, medijih in v politiki

Dr. Jože Dežman je pod patronatom evropske poslanke Romane...

Britanski parlament namerava prihodnjim generacijam prepovedati tobak

Britanski parlamentarci so v drugem branju večinsko potrdili zakon...