Poleg Bezjak Cirmanove se je še nekdo videl na direktorskem stolčku vladnega Ukoma

Datum:

“Prav nerodno mi je postalo, da sem si samega sebe že predstavljal na tem delovnem mestu. Gospodu Golobu se globoko opravičujem, da sem ga hotel nadlegovati s svojimi kariernimi blodnjami,” je v svoji kolumni zapisal Marko Crnkovič. Očitno ga je zmotilo, da Golobova vlada od novega direktorja oziroma direktorice Ukoma pričakuje, da bo za razliko od Dragana Barbutovskega “proaktivno zastopala interese stranke Gibanje Svoboda”.

Ko je Marko Crnkovič zasledil novico, da bo Dragan Barbutovski odšel s položaja v. d. direktorja Ukoma, je začel razmišljati, ali bi se sam potegoval za to delovno mesto – tako je Crnkovič zapisal v svoji kolumni na portalu Fokuspokus.si, kjer deluje kot odgovorni urednik. Vendar pa mu je očitno kmalu postalo nerodno, da mu je ta ideja padla na pamet, saj se je izkazalo, da mora direktor Ukoma proaktivno zastopati interese Gibanja Svoboda.

Po novici, da se Barbutovski poslavlja s svojega položaja, so iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba potrdili, da se jim komuniciranje Barbutovskega ni zdelo primerno. “Stranke, ki sestavljajo vlado, so že v predvolilni kampanji opozarjale na škodljivost sovražnega govora v političnem diskurzu, poleg drugih organov pa se mora tej problematiki v večji meri posvetiti prav Urad Vlade RS za komuniciranje,” so zapisali in nadaljevali, da predsednik vlade zato za v. d. direktorice Urada Vlade RS za komuniciranje predlaga Petro Bezjak Cirman, nekdanjo novinarko RTV Slovenija in sedaj poklicno predsednico sveta delavcev RTV Slovenija in članico Nadzornega sveta RTV Slovenija kot predstavnico zaposlenih.

Novinarka RTV Petra Bezjak Cirman. (Foto: FB)

Ukom, ki bo zagovarjal interese Gibanja Svoboda
“Če prav razumem pojasnilo iz premierovega kabineta – kar v bistvu pomeni, da ga ne razumem (dovolj dobro) -, vlada od nove direktorice Ukoma pričakuje, da bo za razliko od Barbutovskega proaktivno zastopala interese stranke Gibanje Svoboda,
” je komentiral Crnkovič, ki je prišel do spoznanja, da bi se tega moral šele priučiti: “Saj veste, kako težko se stari cirkuški konji naučijo novih trikov,” je pripomnil. “Odkrito rečeno pa tudi ne vem, kako bi se lotil izpolnjevanja želje vladnih strank, ki so po lastnih navedbah “že v predvolilni kampanji opozarjale na škodljivost sovražnega govora v političnem diskurzu” in ki so prepričane, da se mora tej problematiki v večji meri posvetiti prav Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje,” je še priznal.

Neuradno naj bi bil razlog za odhod Barbutovskega spor znotraj stranke Svoboda. Anja Hreščak je za Dnevnik – morda prav po nareku Barbutovksega – zapisala, da je Barbutovski po načinu delovanja uradnik, naklonjen uradni in transparentni komunikaciji, ne pa politik, kar naj bi se po drugi strani pričakovalo od njega. “V stranki naj bi medtem od njega pričakovali, da bo kot vodja Ukoma deloval tudi kot politik, mimo uradnih in ustaljenih načinov. Različna pričakovanja glede načina in metod dela naj bi tako rezultirala v njegovem odhodu,” je pojasnila in s tem vsaj delno potrdila domneve, da zdaj že nekdanji v.d. direktorja Ukoma ni dovolj aktivno zastopal interesov Golobove stranke. “Ampak ne morem si kaj, da mu ne bi zaupal. Imeti predsednika vlade, ki tako razmišlja, je pomirjujoče. Predsednik vlade daje vtis vase prepričanega, a ne domišljavega in prepotentnega človeka,” je v začetku junija med drugim o Golobu v Večeru hvalospevno zapisal Crnkovič – zato seveda obstaja tudi možnost, da novinarjevi zadnji izjavi botruje zgolj užaljenost, ker ga predsednik vlade ni postavil na čelo Ukoma.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Pozivi k odstopu pravne diletantke Urške Klakočar Zupančič

"Pozivam Urško Klakočar Zupančič, da odstopi. Zakaj? Ker mi...

Ddr. Jaklič poudarja, da je opravljal le dejavnosti, ki mu jih dovoljuje zakon

Potem ko se je Mladina razpisala o obstoju popoldanskega...

[Video] Človek, ki se je zažgal med Trumpovim sojenjem, umrl

Moški, ki se je v petek zažgal pred sodiščem,...

Kitajska kopiči moč v strukturah Organizacije združenih narodov

Preteklo sredo so na zaslišanju na ameriškem kongresu varnostni...