Ilegalnih prehodov v EU za 86 odstotkov več kot lani; na balkanski poti za kar 205 odstotkov

Datum:

Poskusi nezakonitih prehodov na ozemlje Evropske unije so se glede na lani v povprečju povečali za 86 odstotkov, so razkrili predhodni podatki agencije Frontex, ki skrbi za sodelovanje držav članic Evropske unije pri nadzoru zunanje meje.

Agencija EU je v petek objavila podatke o številu poskusov prečkanja meje s strani nezakonitih migrantov od januarja do konca junija. V tem obdobju letošnjega leta so skupaj zabeležili kar 155.090 poskusov nezakonitega vstopa, kar je 86 odstotkov več kot leta 2021.

Države članice EU so julija zabeležile 34.570 nedovoljenih prehodov, kar je 63 odstotkov več kot v istem mesecu leta 2021. Številke nezakonitih prehodov so se znatno povečale na vseh migracijskih poteh z dvema izjemama (na vzhodni kopenski meji v Belorusiji in na zahodni mediteranski poti, kjer se iz Severne Afrike prehaja v Španijo).

Zahodna balkanska pot je ostala najbolj aktivna s skupno 70.770 poskusi nezakonitih prehodov meje v sedmih mesecih, kar predstavlja osupljivo 205-odstotno povečanje prehodov v primerjavi z enakim obdobjem lani. V tem primeru gre običajno za migrante, ki gredo proti severu skozi Srbijo, preden poskušajo prečkati madžarsko južno mejo v Evropsko unijo, navaja Remix News.

Vir: Frontex

Migracijski pritisk je še vedno visok v osrednjem Sredozemlju, saj migranti običajno odhajajo iz Libije in Tunizije z namenom, da bi vstopili v italijanske teritorialne vode, ali pa si želijo pristati na strateških italijanskih ozemljih, kot je denimo Lampedusa. Zabeležen je bil tudi znaten porast migrantov, ki zapuščajo Evropsko unijo v želji, da bi dosegli Združeno kraljestvo, pri čemer je navkljub poskusom britanske vlade, da odvrne prehode, prišlo do 27.990 prehodov Rokavskega preliva.

Omenjene številke pa ne vključujejo ukrajinskih beguncev, ki bežijo iz svoje države v varne evropske države po ruski invaziji 24. februarja, čeprav je mejna agencija ocenila, da je od začetka konflikta v Evropsko unijo iz Ukrajine zdaj vstopilo 7,7 milijona ukrajinskih državljanov.

Frontex navaja, da ima mejna agencija na račun velikega migracijskega pritiska “več kot 2200 stalnih častnikov in drugega osebja na različnih odsekih zunanje meje EU, pa tudi v Albaniji, Srbiji, Črni gori in Moldaviji.”

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Policijska država ‘par excellence’: Nad nekdanjega ministra poslali policijo!

Danes zjutraj sta policistki obiskali nekdanjega ministra za kulturo...

Policija prikriva še eno posilstvo s strani “treh temnopoltih moških”?

Poročali smo že o dveh posilstvih sredi Ljubljane, za...

Na školjčiščih bo dovoljen ribolov

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo javni...