Kako je Pirc Musarjeva zlorabila šolarčke za samopromocijo in nato poskušala skriti sledi

Datum:

Kandidatka za predsednico republike Nataša Pirc Musar je v torek obiskala brežiško gimnazijo, kjer se je srečala tudi z vodstvom šole ter odpravila v razred, da bi pozdravila dijake. Zakonodaja daje jasno vedeti, da predvolilni shodi niso dopustni v prostorih javnih zavodov. Zadeva spominja na podobno zlorabo iz leta 2018, ko se je ljubljanski šerif Zoran Janković fotografiral skupaj s šolarčki v rutkah tik pred lokalnimi volitvami. Podobne burke pa je zganjal že Josip Broz Tito s svojimi pionirčki. 

Srečanje z dijaki je bilo naključno, ob odprtih vratih enega od razredov. Pri obisku ni šlo za predvolilni shod, saj se uradna kampanja sploh še ni začela,” se je na očitke o zlorabi dijakov in inštitucije za namene politične promocije odzvala Nataša Pirc Musar. 4. člen Zakona o volilni in referendumski kampanji je jasen: “Predvolilni shodi niso dovoljeni v prostorih državnih organov, prostorih samoupravne lokalne skupnosti, javnih zavodov in drugih oseb javnega prava ter v prostorih verske skupnosti, razen kadar je verska skupnost organizator referendumske kampanje,” poroča Siol. 

Volilne kampanje ni dovoljeno financirati s proračunskimi sredstvi ter sredstvi gospodarskih družb, v katere je vložen javni kapital v višini več kot 25 odstotkov, in gospodarskih družb, ki so v njihovi večinski lasti, razen s sredstvi, ki jih v skladu z zakonom, ki ureja politične stranke, iz proračuna dobijo politične stranke.” Pirc Musarjeva se je ob tem še branila, da so si Gimnazijo Brežice ogledali v sklopu nekaterih drugih znamenitosti, gimnazija kot takšna pa je bila v ogled vključena zaradi svoje zgodovinske vrednosti, saj je bila zgrajena kot cerkev in samostan.

Zokijevi in Titovi pionirčki (Foto: Fb)

Kot je še pojasnila, naj bi bilo srečanje z dijaki povsem naključno, ker so bila vrata enega od razredov slučajno odprta. Prav tako naj ne bi šlo za predvolilni shod, ker se kampanja uradno sploh še ni začela. V Brežicah se je sicer mudila v sklopu zbiranja podpisov podpore. Je pa za tovrstne primere zagrožena globa. Tretji odstavek 37. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji pravi: “Z globo od 2.000 do 4.000 evrov se kaznuje verska skupnost, javni zavod ali druga oseba javnega prava, ki ravna v nasprotju s 4. členom tega zakona.” Spomnimo: podobno potezo si je leta 2018 že privoščil ljubljanski šerif Zoran Janković. Tik pred volitvami se je fotografiral s šolarčki z rumenimi rutkami. Otroke pa je za samopromocijo zlorabljal že Josip Broz Tito.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Dr. Turk: To so protesti proti redu, proti Ameriki

Ameriške univerze je zajela propalestinsko protestno gibanje. Protestniki v...

Mladim marihuano, onemoglim evtanazijo

V Golobovem zvezku, kjer ima zapisane vse "dosežke" vlade,...

Mati invalidnega sina vrgla v reko s krokodili

V Indiji odmeva primer, ko je mati pograbila sina...

Svet v krizi in presnavljanju

Januarja leta 2022 smo živeli še v razmeroma mirnem...