Tako deluje Vesna Vuković: Ko je zasačena pri nakupu stanovanja, kot Golobova piarovka pošilja novinarska vprašanja

Datum:

V torek so se na provladnem mediju Necenzurirano razpisali o Petru Šuhelu, vodji kabineta nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše. “Razkrili” so javne podatke o lastništvih stanovanj, ki jih je moč pridobiti iz zemljiške knjige. Prosili pa so tudi za povsem nejavne podatke, saj Šuhel ni politik, ki bi bil podvržen protikorupcijski zakonodaji. Bolj kot vsebina članka o neki uspešni karieri in zasebni lastnini bodo v oči avtorica novinarskega prispevka. Gre za Vesno Vuković, tiskovno predstavnico Gibanja Svoboda in očitno hkrati in še vedno tudi novinarko provladnega portala Necenzurirano. 

Noro. Danes objavljeni članek o stanovanjih Petra Šuhela, ex šefa kabineta Janeza Janše, ko je bil še PV, pisala Vesna Vuković, tiskovna predstavnica Gibanja Svoboda. Takšne zlizanosti medijev in vladajoče politike pa še nismo imeli?!” je o poročanju portala napisal raziskovalni novinar Bojan Požar. Poleg ‘zlizanosti’ je opaziti tudi maščevanje, saj smo v nedeljo na našem mediju objavili zgodbo o tem, kako je omenjena sama prišla do stanovanja v vrednosti 240 tisoč evrov.

Novinarka Vuković namreč že od avgusta, ko je v stranki Gibanje Svoboda prevzela službo za odnose z javnostmi, obljublja, da bo pojasnila ozadja in okoliščine finančnih transakcij, ki so se stekale iz podjetja GEN-I, na čelu katerega je bil tedaj trenutni predsednik vlade Robert Golob, na TRR njenega nekdanjega podjetja SEE M. & C. Mediji in javnost pojasnil še do danes nismo prejeli. Gre za pomembne informacije, saj je med medijem Necenzurirano in Robertom Golobom več kot očitno vzpostavljen recipročni in donosni odnos, vpleteni, torej novinarji portala in predsednik vlade, pa se glede tega odnosa sprenevedajo. Predsednik vlade trdi, da gre le za uspešne raziskovalne novinarje (spomnimo, glede Cirmana je dejal, da bi ga kadar koli vzel v službo), novinarji portala pa, da so v svojem delovanju neodvisni in o vseh poročajo z istimi vatli. Gre seveda za javni teater na meji komedije absurda.

Pod prispevkom sta sicer podpisana Primož Cirman in Tomaž Modic. Za prvega se govori, da bo v kratkem postal odgovorni urednik portala Siol, drugi pa kuje dodatni dobiček kar v državnem zboru kot strokovni sodelavec preiskovalne komisije, ki jo je ustanovil še ena krasotica novinarske integritete Mojca Šetinc Pašek. A glede na novinarska vprašanja, ki jih je v zvezi s Šuhlom pošiljala Vesna Vuković, lahko upravičeno sklepamo, da je ona tudi dejanska avtorica članka.

Peter Šuhel: Z delom!
Na novinarska vprašanja pa se je po objavi prispevka na socialnih omrežjih odzval tudi sam Šuhel. Tako je zapisal: “Z delom. Za razliko od novinarjev Necenzuriranega so moji prihodki transparentni in zakoniti. To “večmesečno raziskavo” in članek, poln laži, je pisala kar tiskovna predstavnica PV Goloba, ki je tik pred volilno kampanjo od GEN-i prejela 103 tisoč evrov. In nato kupila stanovanje.” Komentar se je nanašal na serijo transakcij, ki je v luči nedavnega razvoja dogodkov izredno sporna. Po neuradnih podatkih, ki jih je objavil portal Siol, je namreč GEN-I na račun njenega podjetja od leta 2017 nakazal 103 tisoč evrov. Zadnja transakcija naj bi bila izvedena januarja letos v višini 3.660 evrov. Takrat Vukovićeva sicer naj ne bi bila več povezana s podjetjem. To je prejemalo finančne transakcije tudi od Gorenja, ki je podjetju neuradno nakazalo 6o tisoč evrov, pa svetovalnega centra Brio trenutnega finančnega ministra Klemna Boštjančiča. S strani Bria naj bi se na račun SEE M. & C steklo 34 tisoč evrov.

Image

Njene pretekle grožnje
V preteklosti je o nepremičninskih poslih Vukovićeve že pisal portal Prava.si. Članek je danes žal umaknjen, na spletu pa je še vedno dosegljiv uredniški zapis, ki najavlja umik članka s spleta. Sodeč iz zapisanega se je to zgodilo po tem, ko je omenjena grozila novinarju portala z “nadaljnjimi” postopki, saj kot novinarka ni javna oseba, spletni medij pa je na podlagi tega ne bi smel obdelovati. Nekdanja novinarka in tiskovna predstavnica je očitno od tedaj izgubila vse moralne zadržke ali pa je prepričana, da morajo obstajati omejitve pri medijskem poročanju, a le za tiste “taprave”, na pravi politični strani. Več o tem lahko preberete v članku Vesna, naj ti bo, umikam članek o Mengšu!

Ogorčena zahteva za umik članka s strani Vesne Vuković. (Vir: Prava.si)

Ali predsednik vlade Robert Golob podpira stapljanje novinarstva in politike?
Zaradi nenavadne situacije, da vodja tiskovne službe neke stranke naokrog pošilja novinarska vprašanja, smo na predsednika vlade naslovili naslednja vprašanja. Poslali smo jih tako na naslov Gibanja Svoboda kot na kabinet predsednika vlade.
  1. Ali se kot predsednik Gibanja Svoboda zavedate, da vaša tiskovna predstavnica Vesna Vuković med delovnim časom naokrog pošilja novinarska vprašanja?
  2. Ali menite, da je primerno, da vaša tiskovna predstavnica hkrati deluje še kot novinarka?
  3. Če menite, da gre za neprimerno prakso, kako jo nameravate sankcionirati?

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Stroka: Kanal C0 je treba ukiniti!

Neverjeten preobrat. Končno se je prebudila tudi uradna stroka...

[VIDEO] Oslabljeni Biden nenamerno prebral tudi navodila za govor

Bidnov zadnji govor na nacionalni sindikalni konferenci je vnovič...

[Video] SDS vlaga referendum o zaupanju v vlado: “Happy end za državljane”

Danes je poslanska skupina SDS v Državnem zboru predlagala...