Funkcionarji se še niso opogumili za testiranje na droge

Datum:

Člani odbora državnega zbora za področje zdravstva so z desetimi glasovi proti in petimi za vnovič zavrnili predlog zakona, ki bi poslance in druge državne funkcionarje obvezoval k testiranju na prepovedane substance. Predlog zakona je vložila SDS. Če bi bil predlog sprejet, bi bili poslanci obvezani k testiranju vsaj enkrat letno in to nenapovedano. 

Med tistimi, ki bi se morali enkrat letno testirati, bi bili: predsednik republike, premier, ministri, državni sekretarji in poslanci državnega zbora. Poslanec SDS Dejan Kaloh je ob tej priložnosti dejal, da je “še kako v javnem interesu, da javnost ve, ali slovenski politiki pri svojem političnem delovanju jemljejo droge ali ne,” poroča STA.  

Največja opozicijska stranka bi testiranje uredila v osmih mesečnih presledkih, ciljanje posameznikov pa bi preprečili s pomočjo žrebanja. Naključno izbrani funkcionarji pa bi morali ustrezni test opraviti v roku 48 ur. V primeru odklonitve testa bi veljalo, da je test pozitiven. Slednje bi se dalo naknadno ovreči z opravljenim negativnim testom.

https://twitter.com/Rok14332215/status/1549777251406958593?s=20&t=I3brw7qa8boxFaH4t4a7KQ

Vlada predlogu nasprotuje. V DZ-ju se pojavlja prepričanje, da predlog zakona posega v človekove pravice in temeljne svoboščine, čeprav to samo po sebi še ni prepovedano. Predlog zakona s podobno vsebino se je v postopku sicer znašel že četrtič v zadnjih letih. Poleg vlade je pomisleke izrazila tudi zakonodajno-pravna služba DZ-ja.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

“Litijska” ni ena, kradejo na vseh koncih

Najprej je bila novinarska konferenca. Robert Golob je skoraj...

Pravna mreža ali Hamas mreža?

Nekdanji generalni direktor policije Anton Olaj je opozoril na...

V nemških velemestih med novorojenčki že prevladujejo Mohamedi

V nemških velemestih so med novorojenčki vse pogosteje različice...

Integracija nezakonitih migrantov je očitno le pobožna želja

Čeprav je znano, da se je pametno učiti iz...