V teh poklicih dela največ psihopatov. Ste med njimi?

Datum:

Mislite, da poznate psihopate samo s televizije? Napaka – lahko jih srečate vsak dan, in to kar na vašem delovnem mestu. Težko jih je prepoznati, a vendar, če boste dobro pomislili, se boste kmalu spomnili koga, ki bi mu takšno oznako z lahkoto prilepili. Ali ste morda tudi vi med njimi?

Kevin Dutton je psiholog, ki se raziskovalno ukvarja s preučevanjem psihopatske motnje osebnosti. Je tudi avtor številnih knjižnih uspešnic; med drugim je v knjigi “Psihopati – kaj se lahko naučimo od svetnikov, odvetnikov in serijskih morilcev” izdelal seznam poklicev, v katerih se znajde največ “psihopatov” – oseb, ki kažejo znake psihopatske osebnostne motnje.

Poklice je razdelil v dve skupini – z visoko in nizko psihopatijo.

Poklici z visoko psihopatijo:
1. direktor
2. odvetnik
3. mediji (televizija, radio)
4. prodajalec
5. kirurg
6. novinar
7. policist
8. duhovnik
9. kuhar
10. uradnik

Poklici z nizko psihopatijo:
1. negovalec
2. medicinska sestra
3. terapevt
4. obrtnik
5. kozmetičarka/stilistka

6. zaposleni v dobrodelnih organizacijah
7. učitelj
8. ustvarjalni umetnik
9. zdravnik
10. računovodja

Najbrž vas ni preveč presenetilo, da se veliko ljudi s psihopatsko motnjo znajde ravno med šefi. Predvsem takšnimi, ki si delijo skupne lastnosti: tiranski odnos do podrejenih, popolno pomanjkanje sočutja, zahtevanje strahospoštovanja, sprejemanje odločitev mimo volje vseh vpletenih in narcistične poteze.

Psihopatski izziv tudi za vas – si upate?
Za nekatere poklice je nestabilna psiha pravzaprav koristna stvar, piše Dutton. Če ima nekdo znake psihopatije, to seveda še ne pomeni, da je popolnoma zblaznel ali da je serijski morilec – gotovo pa vam lahko s svojo osebnostjo krepko greni življenje.

Avtor Kevin Dutton spada med najbolj uspešne britanske psihologe. Na njegovi spletni strani lahko celo opravite test – psihopatski izziv -, ki vam bo pokazal, koliko psihopata je v vas (če si upate).

Anja Dangubič

Sorodno

Zadnji prispevki

Zamolčano ob dnevu svobode tiska

Ob svetovnem dnevu svobode tiska, ki je bil včeraj,...

Grims danes v Idriji predstavlja knjigo Zmaga dobrega

Branko Grims bo danes, v soboto, 4. maja 2024,...

Bodo hutijevci potopili svetovno gospodarstvo?

Jemenski uporniški hutijevci so  zagrozili, da bodo tarče njihovih...