Obračun Veselinoviča z Meškom velja za enega najbolj grobih in brutalnih obračunov politike z novinarji v času demokratične Slovenije

Datum:

“Splošno znano dejstvo je, da je bil Borut Meško odpuščen zaradi šikaniranja, ko je bil zaradi težke bolezni v bolniškem staležu. Pozneje je tudi umrl,” je prejšnji teden na celjskem sodišču dejal predsednik stranke SDS Janez Janša, ki ga zaradi razžalitve toži nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič. Da je Veselinovič izvajal pritiske in mobing na Meška ter ga odpustil, medtem ko je bil na bolniški, so vrsto let opozarjali tudi mnogi drugi – med njimi Uroš Urbanija, Igor Krišnar in Nenad Glücks, ki je ravno tako poudaril, da je na razvoj bolezni z dolgotrajnim šikaniranjem vplival tudi Veselinovič.

Marca prihodnje leto se bo na celjskem sodišču začelo sojenje Janezu Janši zaradi domnevno žaljivega tvita, v katerem je maja lani zapisal: “Neverjetno za EU v 21. stoletju je, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8.500 evrov. Več kot predsednik republike.” S tem zapisom naj bi razžalil takratnega direktorja STA Bojana Veselinoviča, saj mu je očital, da naj bi bil sokriv za smrt novinarja Bojana Meška. “Iz navedenega je očitno, da se je Veselinovič posluževal vseh možnih oblik šikaniranja in pritiskov name, pri svojem ravnanju ni izbiral sredstev za dosego svojega cilja, ampak je bil pripravljen storiti vse, da bi čim prej ‘prostovoljno’ zapustil delovno mesto odgovornega urednika STA,” je zapisal Meško, ki je sicer zaradi posledic krute bolezni izgubil bitko z življenjem pred 12 leti.

Podobno sporočilo lahko preberemo tudi iz izjave, ki jo je dal Veselinovič za medije 26. maja 2009: “In če opozorilo k vestnemu delu Borut Meško jemlje kot pritisk, potem bo takšnih pritiskov še precej.” Tej izjavi je še dodal, da če Združenje novinarjev in publicistov tega ne razume, se v resnici zavzema ravno za krnjenje uredniške avtonomije. ZNP je takrat namreč zaradi (tudi) politično motiviranih pritiskov večkrat javno protestiralo in zahtevalo od vlade Boruta Pahorja, ki je Veselinoviča nastavila, da ga razreši. To se ni zgodilo, pač pa je vladna koalicija na predlog Zaresove ministrice Majde Širca celo sprejela zakon o Slovenski tiskovni agenciji, s katerim je Veselinoviču še dodatno utrdila položaj.

Pokojni novinar in urednik Borut Meško v času pritiskov direktorja STA Bojana Veselinoviča (Foto: YouTube)

Ker se Meško ni želel ukloniti, ga je Veselinovič novembra 2009 razrešil s položaja odgovornega urednika in ga odpustil. Prav v času, ko je bil odpuščen, je bil Meško na pregledih na onkološkem inštitutu, kjer je izvedel, da se mu je ponovila huda bolezen. Tako se je moral zdraviti brez sredstev za preživljanje. Zoper STA je vložil tožbo na delovnem in socialnem sodišču, vendar sodnega epiloga ni dočakal, saj je prej umrl. Po smrti je na sodišču prišlo do poravnave, na podlagi katere je morala STA Meškovi družini plačati znesek, ki bi ga Meško prejel, če ga Veselinovič ne bi odpustil. Po mnenju ZNP bi moral Veselinovič znesek povrniti STA, a se to ni zgodilo. “Borut, nikoli te ne bomo pozabili,” so zapisali na spletni strani ZNP – na tej povezavi pa lahko preberete tudi celoten Meškov zapis.

Gre za enega najhujših primerov maltretiranja kakšnega novinarja v zgodovini pri nas
Janša se je na celjskem sodišču prejšnji teden udeležil predobravnavnega naroka in ob prihodu dejal: “Veselinovič je kot direktor STA izvajal pritiske in mobing na Meška in ga odpustil, medtem ko je bil na bolniški. Gre za enega najhujših primerov maltretiranja kakšnega novinarja v zgodovini pri nas, rezultat pa je drastičen, saj je Meško kmalu po odpustu umrl.” Poudaril je, da krivde za očitano kaznivo dejanje ne priznava, sodnici Leonidi Jager je po poročanju Dnevnika dejal, da tožbe tudi ne razume najbolje. “Splošno znano dejstvo je, da je bil Borut Meško odpuščen zaradi šikaniranja, ko je bil zaradi težke bolezni v bolniškem staležu. Pozneje je tudi umrl,” je ob tem še pojasnil.

Janšev odvetnik je predlagal, da sodišče zasliši več prič, med njimi tudi Uroša Urbanijo – slednji je večkrat spomnil, kako je Veselinovič mučil in na cesto vrgel na smrt bolnega odgovornega urednika Meška – dogajanju je bil kot Meškov namestnik oz. urednik notranjepolitične redakcije STA namreč priča tudi sam. “Kar se je dogajalo z Meškom, je res do skrajnosti umazana zgodba. Veselinovič že zaradi tega ne bi smel biti nikoli direktor nobenega državnega podjetja, kaj šele medijske hiše. Poslušajte – kje ste videli direktorja, da bi na smrt bolnega človeka, ki je bil tako ali tako že dolgo časa na bolniški, vrgel na cesto. To lahko naredi samo do skrajnosti pokvarjena oseba,” je dejal v intervjuju za Demokracijo.

Pismo je v celoti dostopno na gov.si

V pismu, naslovljenem na direktorja dpa Petra Kropscheta in generalnega sekretarja združenja Alexandrua Ion Giboija pa je Urbanija zapisal: “Obračun, ki se je končal skrajno tragično, velja za enega najbolj grobih in brutalnih obračunov politike z novinarji v času demokratične Slovenije,” in nadaljeval:  “Prepričani smo tudi, da vam je lahko povsem jasno, zakaj direktor Veselinovič ni samo razrešil tedanjega odgovornega urednika, ampak mu je na bolniško posteljo poslal tudi odpoved delovnega razmerja. In to ob veliki podpori tedanje vladajoče Socialdemokratske stranke. Kaj so si ob tovrstnih postopkih lahko mislili drugi novinarji? Kakšno je bilo to sporočilo ne le za novinarje Slovenske tiskovne agencije, ki bi si morda drznili drugače razmišljati od direktorja, ampak tudi za vse ostale novinarje v državi?”

Odvetnika bi lahko pojasnila, da je zasebni tožilec vedel za Meškovo bolezen v času, ko mu je bila vročena izredna odpoved
“Odpoved zaradi neizpolnjevanja delovnih obveznosti je bila Borutu Mešku vročena 3. novembra 2009, ko delodajalec o njegovi hudi bolezni ni vedel ničesar. Njegovo bolezen so odkrili decembra 2009, o čemer nas je njegov odvetnik obvestil z velikim časovnim zamikom, maja 2010. Na poravnavo s svojci pa smo pristali zgolj iz pietetnih razlogov,
” se je na očitke odzval Veselinovič, vendar pa je Janšev odvetnik Franci Matoz predlagal tudi zaslišanje dveh odvetnikov Radovana Cerjaka in Ivana Kukarja, ki naj bi pojasnila, da je zasebni tožilec vedel za Meškovo bolezen in stanje v času, ko mu je bila vročena izredna odpoved. Veselinovičev odvetnik Gorazd Fišer je v spis že vložil Veselinovičeve plačilne liste za več mesecev, s katerimi dokazuje, da njegova plača niti približno ni znašala toliko, kot je v tvitu zapisal Janša, je še poročal Dnevnik – kar pa v celotni zgodbi konec koncev ne igra prav nobene vloge.

Foto: zajetje zaslona/Reporter

 “Nekdanji odgovorni urednik STA Borut Meško je umrl zaradi raka, pri čemer je k razvoju bolezni prispeval direktor STA Bojan Veselinovič z dolgotrajnim sprevrženim šikaniranjem,” je v reviji Reporter pred dvema letoma zapisal Nenad Glücks. Poleg njega je bil tudi takratni predsednik Združenja novinarjev in publicistov Igor Kršinar prepričan, da je šlo za politični pritisk. Nekdanji urednik na Dnevniku Igor Mekina je po poročanju Dela menil, da morajo novinarji stopiti skupaj in se upreti pritiskom ne glede na to, “ali nas imajo za leve ali desne”. Uredniške zadeve morajo ostati uredniške in uprava se ne more vpletati v to, je poudaril. Matoz je vse tri omenjene prav tako predlagal za zaslišanje.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Pirnat je imel odprt davčno ugodnejši s.p.

Pravnik Rajko Pirnat se je nedavno obregnil ob ustavnega...

Bo Golob kot Bratuškova pogorel na zaslišanju, če se samopredlaga za evropskega komisarja?

Tragikomedija z imenovanjem slovenskega spitzenkandidata za evropskega komisarja se...

Protimigracijska AfD postaja prva izbira mladih do 30 let

Nemška mladina je vse bolj desnonazorska. Prva politična izbira...