Odstopila naj bi nemška ministrica, ki je Ukrajincem hotela poslati le čelade namesto orožja

Datum:

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht naj bi se odločila odstopiti s položaja ministrice za obrambo. Nemški mediji so o morebitnem odstopu poročali že v petek, zadnje informacije časnika Bild pa so to potrdile. Za odstop se je odločila sama, o njenem nasledniku pa se interno že dogovarjajo.

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht bi lahko svoj položaj zapustila že prihodnji teden, poročajo nemški tiskovni mediji. Nemški opozicijski politiki so k odstopu obrambne ministrice Christine Lambrecht pozvali zaradi, po njihovem mnenju, niza napak, med katerimi je bil zadnji novoletni govor, ki ga opisujejo kot sramota. Gre za ministrico, ki je v začetku vojne v Ukrajini namesto orožja Ukrajini poslala 5 tisoč čelad, kar je marsikoga pustilo brez besed.

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je bila tarča kritik v preteklosti zaradi njenih domnevno nerazumnih odločitev, med drugim tudi te, da je v upanju na diplomatsko rešitev Ukrajini v nasprotju z več drugimi državami dejala, da ne namerava pošiljati orožja, Ukrajini pa je ponudila 5 tisoč čelad, ki bi ji pomagale pred morebitno rusko invazijo, s čimer je izzvala ogorčenje mnogih. Pika na i pa je bil videoposnetek, ki ga je na Instagramu delila med novoletnim praznovanjem v Berlinu. Komaj slišna med zvoki ognjemeta je Christine Lambrecht razmišljala o letu, ki se je končalo z “vojno, ki je divjala sredi Evrope”. “Konflikt v Ukrajini je privedel do “veliko posebnih izkušenj” in priložnosti za “številna srečanja z odličnimi in zanimivimi ljudmi,” je Lambrechtova povedala v posnetku, objavljenem na svojem osebnem računu na Instagramu.

Po poročanju Bilda je razlog za odstop Lambrechtovo mnenje, da je na obrambnem ministrstvu nujen nov začetek. Po poročanju Kleine Zitung naj bi o nasledniku že razpravljali v vladnih in SPD krogih. Dobre možnosti za pozicijo obrambne ministrice ima vojaška komisarka nemškega bundestaga Eva Högl, članica SPD, rojena v Osnabrücku, ki je bila od leta 2009 do 2020 poslanka v bundestagu, občasno tudi vodja poslanske skupine, z možem pa živi v Berlinu. Leta 2020 je prekinitev služenja vojaškega roka označila za “veliko napako“. Obrambni ministrici po odstopu pripada 5 tisoč evrov pokojnine (od 65. leta dalje).

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Goranu Forbiciju Golobova vlada podelila dober milijon evrov

Da se je čistka t. i. "janšistov" na javnem...

Vladajoči sistematično kršijo demokratične standarde

"Na seji odbora DZ za zdravstvo je prišlo do...

Ob zmagah islamistov na lokalnih volitvah v Angliji vzklikali Alahu Akbar

V delu Anglije so potekale lokalne volitve, ki veljajo...

Vklopite razum, ne nasedajte jim več!

"Kajti taki ne služijo našemu Gospodu Kristusu, ampak lastnemu...