fbpx

Putin izgublja živce? Javno je nadrl ministra Manturova

Podpredsednik vlade Denis Manturov (Foto: epa)

Ruski predsednik je med prvim zasedanjem svoje vlade v letu 2023 izgubil živce in javno “oblajal” ministra za trgovino in industrijo. Mnogi se verjetno sprašujejo, ali mu počasi popuščajo živci. Podobno je sicer ravnal že večkrat v preteklosti. 

Ruski predsednik Vladimir Putin je nekaj minut obtoževal podpredsednika vlade Denisa Manturova zaradi birokratskih zamud pri naročanju civilnih in vojaških letal. Znano je, da Putin javno kritizira najvišje državne uradnike. Tokrat se je pritoževal, da zadeva “traja predolgo”. Obenem ga je vprašal, “zakaj ga zafrkava in kdaj bodo podpisane pogodbe”, poroča BBC

Prva seja vlade je bila na isti dan kot Putinova zamenjava vrhovnega poveljnika oboroženih sil v Ukrajini, po zgolj treh mesecih vodenja. Videoklic je bil sicer izpeljan v optimističnem duhu in so ga tudi pokazali na državni TV. Putin je v posnetku pohvalil ravnanje svojih ministrov z gospodarstvom. Je pa neprenehoma prekinjal Manturova, ko je minister podrobno opisal načrte za letala, helikopterje in čolne.

Putin je izpostavil, da mora zadeve v zvezi s 700 letali, vključno s helikopterji, rešiti z obrambnim ministrstvom. Poudaril je, da več podjetij še vedno ni prejelo nobenega naročila. Minister Manturov je zvest član Putinove ministrske ekipe od leta 2012. Skupaj s predsednikom redno potuje na domače in tuje obiske. Lansko poletje mu je bila zaupana naloga nadzora nad rusko orožarsko industrijo, potem ko so se pomanjkljivosti že pokazale na bojišču. Ko je pojasnil, da je njegovo ministrstvo v Sankt Petersburgu zagnalo program proizvodnje motorjev za helikopterje.

Predsednika ni mogel pomiriti … 
Motorji so se pred tem izdelovali v Ukrajini, ga je prekinil predsednik Putin in se pritoževal, da vse skupaj traja predolgo. Ko se je ministrovo javno sramotenje bližalo koncu, je ta obljubil, da se bo njegov resor potrudil s svojimi gospodarskimi partnerji. A vse bolj razburjenemu predsedniku to očitno ni zadostovalo. Predsednik mu je ukazal, da mora zadeve urediti v roku enega meseca in ga vprašal, če razume, v kakšnih razmerah so.

Ruski predsednik Vladimir Putin skupaj s podpredsednikom vlade Denisom Manturovom. (Foto: epa)

Domen Mezeg