[Ekskluzivno] Afera z ruskimi vohuni je postala javna zaradi slovenske vlade in Rusiji naklonjenih slovenskih evroposlancev

Datum:

“V tem trenutku poteka preiskava, gre za dva tuja državljana, ki sta obtožena vohunjenja in gre za zelo resno zadevo, ki jo spremljamo z vso pozornostjo,” je komentirala zunanja ministrica Tanja Fajon, ki pa kljub vsej resnosti ruskega veleposlanika ne namerava poklicati na zagovor, češ da se ji v tem trenutku to zdi neprimerno. Podobno je (oziroma ni) reagirala tudi v primeru, ko je Iran proti evroposlancu Milanu Zveru uvedel sankcije. “Fajonova je tem državam naklonjena,” nam je pojasnil neimenovan, a zanesljiv vir. “Ta afera je postala javna zaradi slovenske vlade in slovenskih evroposlancev – Slovenijo imajo namreč v Evropski uniji in Natu za državo, ki je Rusiji naklonjena,” je še povedal.

Kot smo že poročali, naj bi slovenska obveščevalno-varnostna služba (SOVA) priprla dva ruska vohuna, pri pregonu pa naj bi sodeloval tudi NPU. Do aretacije je sicer prišlo že 5. decembra, zato je toliko bolj zanimivo, da je zadeva sedaj tako ubrano prišla v javnost oziroma v mainstream medije. “Ta afera je postala javna zaradi slovenske vlade in slovenskih evroposlancev – Slovenija se namreč v Evropski uniji in Natu šteje kot država, ki je Rusiji naklonjena,” nam je pojasnil neimenovan, a zanesljiv vir. Da bi situacijo malce zameglili, so sedaj lansirali v javnost, da smo v Sloveniji ujeli dva ruska vohuna. Spomnimo, slovenski levi evroposlanci so bili med redkimi, ki niso podprli resolucije o proglasitvi Rusije za podpornico terorizma.

P

Lahko bi špekulirali, da gre za nekakšno piarovsko akcijo v prid zunanje ministrice Tanje Fajon in državnega sekretarja za nacionalno in mednarodno varnost Andreja Benedejčiča, ki želita spremeniti svoj javni profil, ki je bil doslej precej proruski. “Da je Benedejčič državni sekretar za nacionalno varnost, je nacionalna sramota,” je ob tem ocenil naš vir, ki je spomnil, da je Benedejčič vedno branil proruska stališča. Tanja Fajon je povedala, da ruskega veleposlanika ne bo poklicala na zagovor, ampak bo počakala na obsodbo sodišč – kar je, milo rečeno, nekoliko nenavadno. Seveda pa to ne pomeni, da ruski veleposlanik ni obveščen o dogajanju. Še več, po vsej verjetnosti je že prej vedel, da sta v naši državi dotična vohuna. Za države, kot so Rusija, Kitajska in Iran, je znano, da njihovi obveščevalci delajo pod krinko diplomatov na ambasadah. “Dvomim, da ruski veleposlanik za ta dva ni vedel, čeprav nista zaposlena na ambasadi,” je povedal naš sogovornik, ki pa je tudi poudaril, da bi ga Fajonova seveda morala nemudoma poklicati na zagovor že ob aretaciji v začetku decembra. A Fajonova je tem državam naklonjena, kar pojasni tudi to, da na zagovor ni poklicala niti iranskega veleposlanika, ko je Iran dal evroposlanca Milana Zvera na t. i. listo teroristov.

Nekdanji veleposlanik v Ruski federaciji Andrej Benedejčič (Foto: STA)

V povezavi s prijetjem dveh ruskih vohunov krožijo špekulacije, da naj bi Ministrstvo za kulturo pod vodenjem ministrice Aste Vrečko subvencioniralo galerijo ruskih vohunov (Art Gallery 5’14). Postopek dodelitve subvencije naj bi bil še v teku, odločba sicer še ni bila izdana, vendar naj bi jo ministrica že odobrila. To je na Twitterju zapisal raziskovalni novinar Bojan Požar, ki je dodal, da prav zaradi tega na kulturnem ministrstvu vlada panika. Na vprašanje, ali bi lahko Ministrstvo za kulturo bilo povezano s tema vohunoma, nam je sogovornik odvrnil, da glede tega ne želi špekulirati, je pa ministrica za kulturo Asta Vrečko že zanikala navedbe: “Gre za popolnoma izmišljenjo novico, objavljeno izključno z namenom diskreditacije,” je zapisala. Ali je govorila resnico, bomo še videli. “Premierju Robertu Golobu je zgodba prišla fantastično prav, da se pozornost javnosti učinkovito preusmeri iz notranjepolitične krize na ruske vohune,” je sicer še prepričan Požar.

Škoda za nacionalno varnost
Seveda pa se ob vsem tem dogajanju poraja vprašanje, ali sta trenutno priprta vohuna morda dostopala tudi do politikov. Slovenija je članica EU in Nata in ima določena stališča, določene vplive in dostop do dokumentov, zato bi jima bilo to prav gotovo v interesu. Poleg tega je tudi vprašanje, ali sta bila v kontaktu s kakšnimi novinarji – na tak način bi na primer lahko vplivala na poročanje o ruski agresiji na Ukrajino.  Sova je ta dva vohuna lahko odkrila le na dva načina – ali so dobili podatke od določene tuje obveščevalne službe ali pa so spremljali ruske obveščevalce, ki jih imajo na svojem radarju, in iz določenega razloga postali pozorni na dotična. Povsem možno je, da so ju želeli pridobiti na svojo stran, a neuspešno. Se pa našemu viru ne zdi najbolj optimalno, da je zadeva prišla v javnost, saj bodo sedaj lahko tudi ostali, ki jih Sova morda spremlja, toliko bolj pozorni oziroma previdni. “Marsikaj bi v preteklosti lahko bilo v javnosti, pa ni bilo. Da je zgodba o aretaciji dveh ruskih vohunov prišla v medije, pomeni veliko škodo za nacionalno varnost in vse protiobveščevalne operacije, ki jih Sova trenutno pelje. Kdor je to storil, je ravnal škodljivo za Slovenijo,” je v podobnem slogu na Twitterju komentiral tudi poslanec Žan Mahnič, ki je sicer še zapisal, da je ob novici najprej pomislil, da je bil med aretiranimi Benedejčič. “V Natu se namreč temu ne bi nihče čudil,” je dodal.

Slovenija je za obveščevalce zanimiva država
Po neuradnih informacijah 24ur.com gre za državljana Argentine Mario Roso Mayer Munos in Ludwiga Gischa, ki sta delovala prek umetniške galerije Art Gallery 5’14 ter informacijsko-tehnološkega podjetja DSM & IT. Nekdanji direktor Sove Andrej Rupnik je za več medijev povedal, da je vojna v Ukrajini zanesljivo okoliščina, ki na obeh straneh intenzivira tako obveščevalno kot tudi podobveščevalno dejavnost. “Vojna se odvija neposredno na pragu teh dveh organizacij. Vse države v teh dveh asociacijah imajo svoje stališče do vojne. To stališče je za zdaj relativno homogeno. Želja ruske strani bi bila razbiti to homogenost,” je za N1 pojasnil, zakaj je Slovenija kot država članica Nata in Evropske unije zanimiva za Rusko federacijo. Slovenija tudi leži na geografskem območju, ki je zanimivo z več vidikov. Rusko federacijo po Rupnikovih besedah verjetno tudi zanima, kakšno je politično ozračje v Sloveniji glede podpore eni ali drugi strani. Se pa tudi Rupniku zdi zanimivo, da se je aretacija sploh zgodila. “Zelo pogosto se v tem obveščevalnem svetu zadeve ne končajo z aretacijo, ampak se uporabi vrsta drugih načinov za reševanje take situacije,” je pojasnil in dodal, da zagotovo to nista edina vohuna v Sloveniji.

“V danem času je – ne zgolj v evropskem, temveč tudi v svetovnem merilu – rusko-ukrajinska vojna tisto objektivno stanje, ki posredno generira nesluten potencial tveganj na vseh prej omenjenih prioritetnih področjih. Poleg fizične vojne in hibridnega vojskovanja poteka tudi največja konfrontacija tajnih služb v času po razpadu železne zavese,” je za Delo povedal Rupnik, ki je pojasnil, da so predvsem velike službe (ne zgolj ruske) intenzivirale vse oblike tako imenovanih aktivnih ukrepov, kar poleg klasičnega vohunjenja zajema širjenje dezinformacij in propagande, ustvarjanje pete kolone, sabotaže, diverzije, vodenje črnih operacij, upravljanje paravojsk in podobne aktivnosti.

Foto: zajetje zaslona/Google maps

Ruska vohuna sta kot par živela v Črnučah na Primožičevi ulici skupaj z dvema mladoletnima otrokoma. Ali sta zares njuna, zaenkrat ni znano, niti ni znano, kje trenutno sta. Po besedah nekaterih virov naj bi bilo zanju poskrbljeno. Z ruskima vohunoma naj bi sodeloval tudi slovenski državljan, ki pa ga niso priprli. Maria Rosa Mayer Munos in Ludwig Gisch naj bi v Slovenijo prišla pred šestimi leti, Mario Roso je hrvaška umetnica Mirjana Vajdić za Siol opisala kot izredno simpatično. “Povedala mi je, da je poročena, da imata z možem galerijo in da živita v Ljubljani. Na sejmu je bila sama, bila je izjemno ljubezniva in spoprijateljila se je z umetniki, ki smo razstavljali blizu nje. Ona je prva pristopila k meni in začeli sva se pogovarjati,” je dejala in dodala, da niti v sanjah ne bi posumila, da gre za kaj takega.

Reševanje Benedejčiča
Aretacija v začetku decembra je menda potekala filmsko, kot da bi pričakovali strelski obračun z rusko mafijo. Je pa po mnenju določenih virov ta trenutek v največjih težavah državni sekretar Benedejčič, od katerega Rusi bojda pričakujejo, da aretirani par izvleče na prostost. Spomnimo, Benedejčič je bil stalni predstavnik Republike Slovenije pri Natu, še pred tem pa tudi veleposlanik v Rusiji. Po navedbah nekaterih medijev naj bi Benedejčiča kot slovenskega predstavnika na sedežu zveze Nato v Bruslju obtožili, da je ruski agent in da vohuni za Rusijo – zahtevali naj bi tudi njegov odpoklic. Benedejčič je, zanimivo, aretacijo vohunov označil za največji uspeh slovenske obveščevalne agencije doslej. Z njim pa se ni strinjal evropski poslanec in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za obrambo Klemen Grošelj, ki je poudaril, da so največji uspehi obveščevalnih služb običajno tisti, ki niso poznani javnosti. “Tukaj pa je novica prišla v javnost verjetno s premislekom in z določenim političnim ciljem,” je opozoril.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Je Levica povezana s korupcijo v Luki Koper?

Prejeli smo pismo anonimnega bralca, ki je med drugim...

So bili Svobodnjaki in Levica pod vplivom THC, da so tako grobo poteptali demokratičen proces?

Gibanje Svoboda in njeni koalicijski partnerji so se odločili...

Afganistanskega migranta ne bodo izselili, ker se rad javno samozadovoljuje

Afganistanski migrant bo ostal v Veliki Britaniji, kljub temu,...

Putinovi propagandisti so med nami

Ko so pred kratkim izgnali uslužbenca ruskega veleposlaništva v...