Župan Janković več let nelegalno črpal vodo iz vodovoda

Datum:

“Zoran Janković na VO-KA naj ne bi našel papirja, s katerim bi potrdil, da sem nasprotoval gradnji kanala C0. Naj se raje onega spomni, s katerim smo ugotovili in ga obvestili, da je vrsto let v svoji hiši kradel vodo iz vodovoda,” je v luči Jankovićevih zavajanj, katerih namen je upravičevanje gradnje kanala C0 na vodovarstvenem območju, opozoril predsednik MO SDS Aleš Hojs. Ob tem pa je še poudaril, da je dejstvo, da sam nikakor ni sodeloval pri potrjevanju trase, ampak Jankovićeva večina v mestnem svetu MOL leta 2010. 

Ljubljanskega župana Zorana Jankovića poskuša levica na vsak način navzven prikazovati kot uspešnega in sposobnega župana “najlepšega mesta na svetu”, čeprav je splošno znano, da ima Janković cel kup masla na glavi. Vsakič, ko takšne in drugačne nepravilnosti pridejo na plano, številni postanejo gluhi in slepi v želji, da bi afero čim bolj pometli pod preprogo. A kot kaže je napeljevanje kanalizacije čez ključni dotok sveže pitne vode za glavno mesto ob pomanjkanju potrebne dokumentacije sprožilo tolikšen gnev, da so se nekateri osrednji mediji pričeli zavedati, da je tudi ljubljanski župan Janković dotakljiv. Janković se je v luči protestov pričel pojavljati v medijih (STA), kjer ta prodaja zgodbo o tem, kako naj bi kanal C0 predstavljal največji okoljski projekt v državi, ki bo dodatno “zaščitil čisto pitno vodo”, čeprav je jasno, da je ravno obratno, saj ni cevi, ki bi bila 100-odsotno neprepustna. Pri reševanju svoje podobe pa se je zatekel k prodajanju zgodbe, kako predsednik MO SDS Aleš Hojs ni izrazil svojega nestrinjanja s traso gradnje kanala C0.

“Zoran Janković ni izbral trase za kanal C0,” navaja naslov nedavnega članka v Delu, s katerim se poskuša oprati Jankovićevo ime. Ob branju članka je mogoče videti, kako se je Janković obregnil ob Hojsa, ki je bil med letoma 1992 in 2006 zaposlen v javnem podjetju Vodovod-kanalizacija Snaga (Voka). “V Voki Snagi so iskali kakšne dokumente, ki bi kazali na nestrinjanje s traso, a jih niso našli,” je navedel in ob tem še dodal, da naj bi bil v tistem času Hojs mestni svetnik stranke NSI. “Hojs je bil ‘pri nas’ štirinajst let, menda je bil dober inženir, trasi pa ni nikoli nasprotoval.” Navedbe so Hojsa zmotile, saj Hojs nikoli ni bil svetnik Nove Slovenije. “Ne mine dan brez Jankovićevih laži. Nikoli nisem bil svetnik Nove Slovenije. Traso pa je leta 2010 potrdil on oziroma njegova večina v mestnem svetu,” je izpostavil Hojs.

Janković imel nelegalen priključek za vodo
“Še pred letom je lagal, da sem traso kanala C0 določil jaz, danes pravi, da ji nisem nasprotoval. Traso je določil leta 2010 on. Vsak projekt, ki se ga loti ⁦Janković, naj bo javen ali privaten, smrdi po korupciji. Tovariš brez sramu,” je izpostavil Hojs. Ker Jankoviću nikakor ne uspe najti dokumenta o Hojsovem nestrinjanju z gradnjo kanala Co, je Hojs Jankovića opomnil, naj se spomni papirja, s katerim je opomnjen, da je vrsto let v svoji hiši kradel vodo iz vodovoda. Po njegovih besedah je Janković na domačem naslovu na Vinterci vrsto let kradel vodo, ker je imel črni priključek. Gospa iz VO-KE, ki mu je napisala poziv, da zadevo legalizira, je bila kmalu za tem prisilno upokojena, češ da je ona to razkrila novinarjem,” je ob tem za osvežitev Jankovićevega spomina spomnil Hojs. “Najboljši manager je celo vodo na račun drugih užival.”

Zgodba, da je imel Janković nezakoniti priključek za vodo sega v leto 2007, ko so Finance poročale o priznanju ljubljanskega župana, da je bil med tistimi, ki je imel nelegalni priključek za vodo. “Sem med tistimi, ki imajo nelegalni priključek za vodo. To so v VO-KA ugotovili šele zdaj, čeprav vodo plačujem že 14 let,” je tedaj priznal Janković. V znak opravičila je pojasnil, da je na račun predpisov zamenjal vodomer, pri tem pa naj ga ne bi nihče obvestil, da je potrebno podpisati dokumentacijo. “To sem zdaj uredil,” je ob tem navedel in dodal, da to po njegovo predstavlja dokaz, kako “šlampasto se je v preteklosti poslovalo v podjetju”. Takratni direktor Voke Krištof Mlakar je pričakovano potrdil besede Jankovića, da ga niso obvestili o podpisu pogodbe in da preverjajo, koliko je nelegalnih priključkov za vodo. 

Foto: posnetek zaslona Finance

Janković po oceni Hojsa za vsako svojo raboto doživi amnezijo. V luči gradnje “drekovoda” čez vodovarstveno območje smo bili nedvomno v teh zadnjih letih in mesecih priča kupu sprenevedanj. Dejstvo je namreč, da Janković nima ustrezne dokumentacije za dokončanje kanala C0, stroka pa je do gradnje izjemno kritična, pa če se Janković še tako spreneveda. Ker smo priča stanju, ko se nad lastniki zemljišč, ki se z gradnjo ne strinjajo, izvaja nasilje, se danes ob 14. uri v znak protesta nad samovoljo ljubljanskega župana obeta nov kmečki punt na trasi gradnje nezakonitega in nevarnega “drekovoda”. Če bi človek pričakoval, da bi kmetom, ki jih je župan “najlepšega mesta na svetu” nezakonito razlastil, sedaj jim še nezakonito onemogoča dostop do njihove zemlje, na pomoč pristopila vsaj aktualna oblast, ki je v koalicijsko pogodbo vključila vrsto členov, ki se nanašajo na skrbno upravljanje voda, boljše varovanje narave, navedli pa so celo, da bodo podprli izboljšanje upravljanja zaščitenih območij, zmanjševali pritiske na naravo s sistemskimi ukrepi, se je uštel. Glede na to da je kanal C0 hud pritisk na naravo, je več kot očitno, da gre zgolj za leporečenje, ki z realnostjo nima kaj veliko skupnega. To pa je le potrdil minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ki je ob dnevu voda povedal, da ga tveganja za okolje, ki spremljajo sporni kanal C0, niso prepričala. Naj razume, kdor more. Ker kmetje že vrsto let predstavljajo glavne branitelje ljubljanske čiste pitne vode, ljubljanski mestni svetnik Aleš Primc v znak njihovi podpori poziva na petkov kmečki punt. Konec koncev voda ni ne leva, ne desna, ne rdeča, ne črna, ne bela, ampak najpomembnejša dobrina na svetu, brez katere ni življenja.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Pobuda o ustanovitvi Poštne Banke Slovenija tudi v Mariboru

Poslanec Dejan Kaloh je podal poslansko pobudo za ponovno...

Nov poskus uničevanja edinega tradicionalnega opozicijskega medija v državi

Podjetje Nova obzorja, ki med drugim izdaja tednik Demokracija,...

Pirc Musarjeva in Čeferin zelo verjetno kršita zakon o odvetništvu

Ob medijskem napadu na Klemna Jakliča se je izkazalo,...

Nepravilna spomladanska košnja terja velik davek pri pokosu živali

Bližajo se spomladanska košnja ter druga opravila na poljih...