[Ekskluzivno] Elektronska sporočila med Hribarjevo, Stepišnikom in drugimi razkrivajo skupno načrtovanje proruskih medijskih akcij

Datum:

Pregovorni “strici iz ozadja” kot tudi njihovi novinarski kolegi v dominantnih občilih se pogosto ponašajo s svojo neodvisnostjo. Danes razkrivamo, da je temu vse prej kot tako. V spletni nabiralnik smo prejeli komunikacijo med proruskim lobijem v Sloveniji, ki je podpisal Kučanovo famozno pismo svetovnim voditeljem, in njihovimi novinarskimi somišljeniki. Ta razkriva, kako spojeni so ti v načrtovanju medijskih akcij in krojenju slovenskega javnega mnenja. Izsek spletnega dopisovanja kaže na očitno stisko, v kateri se je znašel ta lobi, potem ko je nanj v javnem pismu odgovorilo 16 ambasadorjev v Sloveniji, pa tudi navdušenje Spomenke Hribar nad mislimi ameriškega ekonomista Jeffreya Sachsa, ki se je te dni mudil v Sloveniji. 

“Dober je, Sachs! Le da se evropskih voditeljev nič ne prime,” je zapisala Spomenka Hribar. Naslednji zapis v niti je sporočilo, ki ga je Niko Toš poslal odgovornemu uredniku Večera Matiji Stepišniku. Tudi Toš v zapisu pohvali Jeffreya Sachsa in še Edvarda Žitnika, katerega nastop v Odmevih je bil med omenjenimi dobro sprejet. Njegov zapis izdaja tudi očitno stisko in neprijeten položaj, v katerem so se znašli somišljeniki, ko so jih razkrinkali tuji ambasadorji.

Izsek iz spletne komunikacije.

“Dragi Matija, če nisi gledal izvirnega pogovora Lipuščka s Sachsom – je pogovor z Žitnikom, po doktoratu na AME dovolj poveden. In še, ugledni profesor iz Columbia Uni., Američan je jasno odgovoril 16 veleposlanikom in zasluži častni doktorat, za to kar počne danes in ne za tisto, kar je počel pred 30 leti. Vse čestitke Toplaku. Lp, Niko,” se bere iz zajema komunikacije.

Izsek iz spletne komunikacije

Jeffrey Sachs – nekoč sovražnik, danes občudovanec levice
V pojasnilo, Jeffrey Sachs je bil dolga leta naravnost osovražen v krogih slovenske tranzicijske levice, prav zaradi svojih doktrin, ki jih je razvijal pred 30 leti. Državam, ki so se izvile iz komunističnega jarma Sovjetske zveze, je priporočal t. i. “šok terapijo”, ki bi jo zelo poenostavljeno lahko opisali kot hiter prehod iz planskega v tržno gospodarstvo skozi privatizacijo državnih podjetij, debirokratizacijo, umik nadzora cen itd. Njegove ideje so bile implementirane v državah vzhodne Evrope, ne pa v Sloveniji, kjer je zaradi prenosa politične moči nekdanjih komunistov iz totalitarnega v demokratični sistem prevladala ideja ekonomskega gradualizma. Ta je povzročila počasnejši prehod v tržno ekonomijo, predvsem pa ohranitev monopolov v gospodarstvu, ki so bili ustvarjeni v rajnki Jugoslaviji.

Ameriški ekonomist Jeffrey D. Sachs. (Foto: epa)

Tranzicijski levici se je v zadnjem letu priljubil, ker v svojih geopolitičnih analizah brani ideje, ki jih zagovarjajo tudi sami. To je, da so za vojno v Ukrajini krive Združene države Amerike, zaradi širitev zveze NATO. Gre za nekakšen odmev argumentov, ki jih je najjasneje slišati iz Kremlja, kjer Ukrajini odrekajo suverenost, Evropi pa brezumno sledenje diktatu ZDA. Omenjene teorije so sicer naravnost napačne, saj ne upoštevajo, da je pravzaprav Ukrajina tista, ki se ne želi odpovedati svoji samobitnosti, evropske države, ki so se pridružile zvezi NATO, pa so to storile tudi zaradi naravnost grozljive zgodovinske izkušnje z Rusijo.

Tako potekajo dogovori za medijske akcije
Nato v niti sporočil sledi odgovor Matije Stepišnika. “Spoštovani dr. Toš, prejšnji teden sem bil v Bratislavi, ta teden imamo tukaj delegacijo iz ZDA, ki nam pomaga pri digitalizaciji uredništva. Žal mi je, da imamo trenutno zelo malo časa za kakovostno pripravo na najin pogovor. Lažje bo šele zadnji teden marca, vmes sem namreč spet na Dunaju. Ali se zmenim s kakšnim kolegom, da naredi z nami? Ali se zmeniva za konec marca? S Sachsom se je pogovarjal tudi naš Boris Jaušovec,” piše Stepišnik.

Zajem spletne komunikacije

Kdo vse je sodeloval v pogovoru?
Posebno zanimivi so tudi vsi ostali, ki so v pogovoru sledili, a niso ničesar primaknili. Gre za domala isti nabor oseb, ki so podpisali Kučanovo pismo svetovnim voditeljem: Miran Goslar, Boris Sket, Božidar Flajšman, Darko Štrajn, Ivan Svetlik, Ivo Vajgl, Jože Pirjevec, Stane Pejovnik, Rado Bohinc, Roman Kirn, Rudi Rizman, Roman Kirn, Slavko Splichal, Vito Turk, Vlado Miheljak, Zvone Dragan, Danilo Turk, Milan Kučan, Marjetka Kidrič, Mitja Meršol, Aurelio Juri, Špela Furlan, Bojko Bučar, Uroš Lipušček, Zdravko Mlinar in drugi, katerih imena in priimka ni mogoče razbrati iz elektronskega naslova. Zajema elektronskih naslovov omenjenih v članku ne podajamo zaradi varovanja osebnih podatkov, a ga hranimo v uredništvu.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki