[Intervju] Babič: Janković je sposoben zabresti v različne vrste uničevanj

Datum:

O tem, kaj piše v kazenski ovadbi zoper župana mestne občine Ljubljana (MOL) Zorana Jankovića in njegove “pomagače” in zakaj jo je vložil, smo se pogovarjali z Blažem Babičem.

Gospod Babič, nedavno ste vložili kazensko ovadbo zoper župana MOL Zorana Jankovića in “njegove pomagače”, kot jih sami imenujete, zaradi nezakonitih postopkov pri graditvi kanala C0. Ob tem ste ljudi prosili, da besedilo ovadbe tudi sami pošljejo na najbližjo policijsko postajo in tudi na Vrhovno državno tožilstvo RS. Zakaj ta pripis?
Najprej naj se vam zahvalim za priložnost predstaviti svoje poglede. Kazensko ovadbo (KO) sem v petek, 14. aprila, ob 22. uri javno objavil na svojem blogu (Publishwall, Blaž Babič, Kazenska ovadba …). Sledil je konec tedna – to je bil čas za preizkus odzivnosti ljudi, predvsem pa medijev. Naslednji dan sta sledili objavi na Nova24 in v Demokraciji, na TV Slovenija pa so objavili neko nejasno poročilo. Potem smo vse do torka čakali na objave prevladujočih medijev, v Odlazkovem (proračunsko nagrajenem) krogu medijev pa novice o C0 ni bilo niti po enem tednu. Moji KO se je na družabnem omrežju Twitter prvi pridružil prof. dr. Boštjan M. Zupančič. Za zdaj je takih ali drugačnih ovadb – če se ne motim – že osem, smo pa morda sprožili neki dodatni plaz obtožb in ovadb, ki so se že dolgo pripravljale brez naše vednosti. Po moje je ta zgodba tako pomembna za širšo javnost, da sem jo objavil. Z javno objavo sem dal sodržavljanom priložnost, da izrazijo in izkusijo lastno državljansko odgovornost v prvi osebi. Večine teh osebno ne poznam, delili pa si bomo ta skupni spomin. Potihoma smo zakričali: stoj!

Koliko kaznivih dejanj so osumljeni Janković in njegovi pomagači v tej ovadbi?
Glede na vse argumente, ki sem jih slišal in predelal z ljudmi na terenu in na spletu v času od februarja letos, sem hitro ugotovil, da je zgodba vredna vsega mojega časa. Pregledal sem Kazenski zakonik (KZ-1, NPB 12) in odbral tiste člene, v katerih so bile navedene ustrezne zakonske premise. Že od samega začetka smo se zavedali, da je krog “sodelujočih” lahko samo zelo širok, zato je to njihovo skupinsko delovanje hkrati vezano na več različnih kršitev zakona. Sredi marca sem pripravil seznam, na katerem je bilo kar 20 različnih členov iz KZ-1. Zaradi narave zadeve od najhujših pa vse do onih, storjenih iz strokovne malomarnosti. V samem uvodu sem izrecno poudaril, da če bi ovadbe ne podal, bi bil sam kriv kaznivih dejanj opustitve ovadbe, da se pripravlja kaznivo dejanje (280. čl. KZ-1) in neodvrnitve nevarnosti (321. čl. KZ-1). Ob vseh informacijah sem bil k temu naravnost primoran.

Ljubljanskega župana ste zaradi graditve kanala C0 ovadili tudi za genocid in terorizem. Zakaj?
Zoper tako “težke” očitke sem na Twitterju prejel le enega ali dva komentarja s “posmehom”, češ da pretiravam, ampak dejstvo je, da je Ljubljana (po naše Lublana) glavno mesto edine države slovenskega naroda in da bi pomenilo ogrožanje čiste pitne vode za večino prebivalcev tega mesta (slišali smo tudi do 90 odstotkov, temu ni nihče resno oporekal) naklepno izpostavljanje slovenskega naroda življenjskim razmeram, ki bi gotovo privedle do delnega fizičnega uničenja, zdravstvenih težav torej, tudi bolezni in smrti. Tak poskus je bilo nujno treba poskusiti preprečiti. Če bodo državni organi delovali državotvorno, bodo zavarovali temeljno pravico Slovencev – da preživimo in se razvijamo. Tudi elementi terorizma, navedeni v KZ-1, so jasni. Meščani so ustrahovani do te mere, da si svojo podrejenost raje tolmačijo z lastnim konformizmom. V resnici pa se ljudje bojijo za službe. Že nedavni posek častivrednih dreves v Tivoliju je bil zame dramilo, da je Janković sposoben zabresti v različne vrste uničevanj.

Zakaj sodelujeta pri tej sporni graditvi tudi občini Vodice in Medvode?
Njihov skupni kohezijski projekt je imel zanje očitno neko logiko, ki pa je prav noben človek na terenu ali na spletu, s katerim sem razglabljal, ni mogel sprejeti. Za nas se vsakršna resna razprava konča na mejah posebnega vodovarstvenega območja – območja črpanja čiste pitne vode. Posvečenega prostora. Če “načrtovalci” niso bili sposobni javnosti prepričati na začetku – kasneje pa z javnostjo niso bili pripravljeni sodelovati na noben način – potem so prav oni že v samem začetku naredili osnovni prekršek.

Pri graditvi kanala C0 gre tudi za sum goljufije na škodo Evropske unije; tako namreč piše v kazenski ovadbi. Kako to, če pa Jankovićevi trdijo, da je EU “požegnala” projekt, če se tako izrazim?
V KO sem jasno navedel, da morata policija in tožilstvo primerjati dokumentacijo, poslano v Bruselj, in tisto, ki jo uporabljajo doma. Ker lahko z gotovostjo sklepamo, da je bil projekt v EU predstavljen kot enovita celota (največji kohezijski projekt), se moramo vprašati, zakaj so ga za potrebe gradbenih dovoljenj doma razkosali in predstavili samo kot “krajše odseke kanalizacijske cevi”, za katere naj ne bi bila potrebna celovita presoja vplivov na okolje (CPVO). Pričakujem, da se bodo prav v tej primerjavi našli dokazi za očitana kazniva dejanja.

Ponarejanje listin in posebni primeri ponarejanja listin. Še dva člena kazenskega zakonika, ki jih omenjate v kazenski ovadbi. Za kakšne listine gre?
Policijo in tožilstvo pozivam, da preverijo vso dokumentacijo. Je ta dokumentacija kje objavljena po vseh teh letih zapletov? Janković in njegovi ponujajo 200-stransko gradbeno dovoljenje vsakomur na vpogled, nas pa zanimajo vsi dokumenti, s katerimi je operiral v EU in doma. Če je recimo v vlogi, namenjeni Bruslju, navedeno, da je imela MOL že urejena vsa soglasja lastnikov, teh zagotovo ni imela – tako so mi pojasnili številni lastniki zemljišč. Kot rečeno in poudarjeno – ne razpolagamo z dokumenti (ker niso javno razgrnjeni), prek KO pa podajam utemeljen sum.

Blaž Babič in Blaž Škerl. Foto: Polona Avanzo.

Mimogrede, na fotografiji ste z gospodom Blažem Škerlom …
Blaž Škerl je bil prvi od lastnikov, ki se je javnosti predstavil prek socialnih omrežij Facebook in Twitter. To je bil prvi korak do najinega srečanja v živo. Sledili so še trije javni pogovori na Twitterju (t. i. spaces), moj dvakratni ogled stanja na terenu, nato pa sem jih podpiral tudi na vseh treh traktorskih shodih.

Kaj pa je sedaj s kinetami, za katere Janković pravi, da ne bo naredil presoje vplivov na okolje … Česa se boji?
S stališča gradbene in urbanistične stroke je tu vse pomešano. Janković je kinete dodatno vpeljal kot rokohitrsko rešitev, kot sredstvo manipulacije pred javnostjo in celo za zavajanje upravnih organov. Po njegovih izjavah je popolnoma enako, če je cev v zemlji ali kineti, le da je v kineti toliko bolje, ampak bo pa tudi on sam presojal, kdaj je kinete dovolj … Sedaj namreč lahko spremljamo, kako kinet ne uporabljajo več. To je lahko samo zelo noro ali pa zelo kriminalno. Vmesne možnosti tu ni. Z arhitektom Andrejem Čufarjem sva se takoj strinjala, da gre v primeru požara v kineti naenkrat za večkratnik možnosti t. i. dimniškega efekta (vlek zraka poveča pritok kisika in poveča požar). Ampak kinete sploh (še) niso bile presojane z vidika CPVO, kot ni bilo presoje požarne, potresne, okoljske in vojaško-obrambne varnosti.

Da gre pri graditvi kanala C0 med Črnučami in Brodom za zares nevarno zadevo, nam pove tudi dejstvo, da zdaj graditvi nasprotuje tudi 31 zdravnikov Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.
Geološki zavod je 12. 1. 2018 izdal Program zaščite podzemne vode, v katerem je bil pričakovani/dovoljeni izpust t. i. kanalščice v podtalnico kar 2 litra na sekundo, in sicer na območju med Brodom in Ježico. Če zmnožimo, gre za 173 m3 kanalščice na dan. Gre za kocko s stranico 5,5 metra. Vsak dan. V naš najpomembnejši vir čiste pitne vode. Vsak naravoslovec to lahko dojame, vestni zdravniki pa seveda še prej razumejo problem onesnaženja pitne vode pa tudi načrtovanega sežiganja komunalnega blata v neprepišni ljubljanski kotlini.

Pravnik in politični aktivist Blaž Babič. Foto: Polona Avanzo

Mogoče veste, kaj piše v kazenski ovadbi, ki jo je na vrhovno državno tožilstvo oddal nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice Boštjan M. Zupančič?
Prof. dr. Boštjan M. Zupančič mi je v vednost poslal e-pismo, ki ga je naslovil na Vrhovno državno tožilstvo (VDT). Sam sem ga že v petek naslovil na VDT, Specializirano državno tožilstvo, na Policijo Ljubljana, PP Center in PP Bežigrad. Tožilstvi sta ga prebrali v ponedeljek zjutraj. V e-pismu je povezava do moje objave KO na Publishwallu in njegov podpis. S tem razumem, da se mu zdi vsebina KO dovolj koherentna in tudi urgentna, da je pod njo prispeval svoj podpis – za kar se mu zahvaljujem. Nasploh sem vsebino najraje preverjal pri tistih, ki prava niso vajeni vsak dan, da dobim odziv, ali je ovadba dovolj razumljiva, vodotesna in upravičena. Ljudje so jo podprli, zdi se jim utemeljena in še kako upravičena.

Povejte mi, zakaj se je prav zdaj v boj za ustavitev graditve kanala C0 vključila Nika Kovač. Menda njeni vlado Roberta Goloba pozivajo k spremembi zakona o varstvu okolja.
Kdor je spremljal zadevo vsaj zadnje leto, bo moral ugotoviti, da sta za širšo javno prepoznavnost problematike C0 poskrbela predvsem Facebook in Twitter, aktivacija Blaža Škerla in mene, da se je prebila medijska blokada. Od februarja do aprila je ta tematika postala “prvorazredna”, ta položaj pa ji je prav zaradi ogrožanja kritične infrastrukture pripadal tudi že prej, vendar je bila očitno umetno prikrivana. Nika Kovač in še nekateri so podobni majskim hroščem – ta izraz se je uporabljal za tiste, ki so prisopihali v partizane, ko so bili zmagovalci že znani. Družina Kovač že več generacij skrbi za pravo usmerjanje vetra.

Je res, da se graditve kanala C0 ne da več ustaviti?
Ah, kje pa. Ne le da je mogoče, je tudi edino pravilno. Takega projekta na tem območju ne sme biti.

In kaj bo že s plačanim projektom? Ali če sem malo bolj provokativna, kaj bo z obljubljenimi provizijami?
Nisem bil vpleten v projektiranje in izvedbo projekta, tako tudi ne poznam vseh podrobnosti, tako običajnih za naše poslovno okolje. Vsakdo naj odgovarja po stopnji svoje kazenske odgovornosti, župan pa dodatno še z vidika politične odgovornosti. Vrč hodi po vodo, dokler se ne razbije.

Bi še kaj dodali?
Slovenci še nismo izoblikovali zavesti o delujoči demokratični skupnosti. Vse potrebuje svoj čas in to lahko obnovimo prav skozi preizkuse, kot je konkretni C0. Vse pozivam, da se aktivirajo na različne načine, da skupaj pokažemo mejo, do katere so nas doslej lahko pritiskali. Odslej se bo veter obrnil.

Biografija
Blaž Babič se je rodil leta 1974 v Ljubljani, šolal se je na OŠ dr. Jožeta Potrča, Srednji naravoslovni šoli in pravni fakulteti. Slednjo je opustil v 3. letniku in se posvetil političnemu aktivizmu (Nova stranka, Skupina Neutro, EU in NATO kritičnost, osebna asistenca, konoplja, slovenska zgodovina). Pred časom je obnovil študij prava na Evropski pravni fakulteti (članica Nove univerze), napisal diplomsko nalogo “Politično pravo na Slovenskem”, letos končuje magistrski študij prava.

Petra Janša

Intervju je bil prvotno objavljen v Demokraciji

Sorodno

Zadnji prispevki

Odprto pismo voditeljem države, parlamenta in vlade

"Prosim Vas, da v okviru svojih pristojnosti posvetite pozornost...

[Video] London: 36-letnik z mečem zabodel več ljudi in ranil policiste

V Londonu se je zgodil napad z mečem. 36-letni...

3,6-milijonski trik Svobode in Levice

Ocenjeni stroški skupne izvedbe volitev in treh referendumov znašajo...

Strah levice pred evropskimi volitvami je velik; njihove ključne teme propadle

Za aktivizmom Nike Kovač o "dostopnosti splava" pred evropskimi...