[Video] Slavko Kmetič: S to izvolitvijo so neoboljševiki v slovenski vladi ugrabili RTVS

Datum:

“To, kar so prej govorili o depolitizaciji, se je sedaj izkazalo kot kriminalna, gromozanska laž,” je bil o sestavi novega programskega sveta RTVS kritičen nekdanji programski svetnik  Slavko Kmetič. O novem predsedniku sveta Goranu Forbiciju  poudarja, da je direktor vladnega urada, kar pomeni, da predstavlja direktnega predstavnika vlade. “To pomeni, da bo imela vlada po njem direktni kontakt, vpliv na izvajanje svoje volje na nižje organe RTVS. RTV je s to izvolitvijo ugrabil gospod Golob oziroma neoboljševiki v slovenski vladi,” je kritičen Kmetič. 

O prvi konstitutivni seji novega programskega sveta RTVS je nekdanji programski svetnik Slavko Kmetič v oddaji Tema dneva povedal, da je bilo mogoče videti, kako so se na samem začetku lovili, ker v. d. generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough ni bil prisoten. “On je javno povedal, da je njegova edina dolžnost, da konstitutivno sejo sveta skliče. Stari poslovniki in statuti namreč ne veljajo več.” Če bi, tako Kmetič, veljal stari poslovnik, bi bil on in kompletno vodstvo dolžan, da je na tej seji. “Po novem zakonu to zamre, njegova dolžnost je, da samo skliče. Ko je hotel to gospod Drago Zadergal obrazložiti, so ga ignorirali in izžvižgali.”  Potem se je v nadaljevanju seje, ki jo je vodila Ilinka Todorovski, videlo, da bodo imeli glavno besedo notranji. Zunanji namreč praviloma vedo zelo malo ali nič, je bil jasen Kmetič.

To vodstvo jemljejo kot sovražni element
“V nadaljevanju je bil to zelo monoliten orkester, kar je slabo, kajti zdravega razuma, logistike, logičnega razmišljanja, razumevanja vseh problemov RTV na teh razgovorih oziroma debatah ni bilo,” je izpostavil kritično. Enostavno namreč oni jemljejo to vodstvo kot sovražni element, ki ga je treba čim prej eliminirati. “Kako bodo oni nadaljevali, bomo videli. Dejstvo, da se to, kar so govorili, namreč da bodo že na prvi seji odstavili vodstvo, na srečo ni zgodilo,” je izpostavil in dodal, da so, kot kaže, trezni ljudje verjetno ugotovili, da bi bilo te nezakonito dejanje. Gospod Grah bi namreč tako lahko zmagal na sodišču.

Glavno besedo bodo imeli notranji in kričači
“Ta programski svet mi daje vtis enih razvajenih mladih “intelektualcev”, ki so poklicani od ne vem kod. Oni po tej logiki predstavljajo nevladne organizacije, en sam odstotek prebivalstva, za razliko od prej, ko se je imenovalo ljudi, ki so predstavljali celotno slovensko prebivalstvo,” je poudaril in dodal, da bodo praviloma imeli glavno besedo notranji in kričači, ki bodo skušali uveljavljati svojo levičarsko agendo, politiko. “Kako globoko bo to šlo v nadaljevanju, ko bodo direktno šli na urednike in uredniško politiko ali posamezne novinarje, bomo še videli.” Kmetičev prvi vtis je slab, ni to namreč nekaj, kar bi človek pričakoval od izobraženih ljudi. Predvsem v smislu poznavanja problemov, s katerimi se sooča RTVS. “Ogromno je potreb, zgradba propada, tehnika propada. Rabili bi težke milijone. Vemo, da je sedanji v. d. tožil državo za 24 milijonov, ni jasno, ali bo kaj iz tega ali ne. Če bo denar, bo, ko bodo oni dvignili naročnino. Lahko čez par mesecev.”

Glede novega predsednika pogramskega sveta RTVS, vodje nevladnih organizacij Gorana Forbicija, je povedal, da je on direktor vladnega urada, kar pomeni, da je direktni predstavnik vlade. “Torej bo imela vlada po njem direktni kontakt, vpliv za izvajanje svoje volje na nižje organe RTVS. RTV je s to izvolitvijo ugrabil gospod Golob oziroma boljševiki v slovenski vladi,” je kritičen.

Foto: Nova24TV

Nekateri so napovedovali prekinitev plačevanja RTV prispevka v primeru odločitve sodišča, ki je odločilo, kot je. “Ta televizija pod sedanjim vodstvom je postajala pluralna,” je izpostavil Kmetič in omenil, da je bilo sicer veliko gverilskih akcij bivših levičarskih urednikov ali novinarjev. “Praviloma so bile obravnavane prave teme, tudi sprožena prava vprašanja. Če bi sedaj na grob način odstavili v. d. generalnega direktorja ali ko bodo dvignili naročnino verjetno za 2, 3 evre, takrat bo napočil čas, da se ljudi pozove, da prenehajo plačevati prispevek za RTV.” S tem se namreč po njegovih besedah pokaže volja ljudi, da to, kar je naredilo ustavno sodišče oziroma, kar se bo dogajalo na RTVS v bodoče, ni tisto, kar bi moralo biti v smislu pluralnosti in poštenega poročanja v Sloveniji. “Tukaj bodo ljudje z jasnim izražanjem svoje volje, ko ne bodo plačevali, povedali, da se s tem, kar se dogaja na RTVS, ne strinjajo.”

Daleč od tega, da bodo dovolili pluralnost
Kmetič za razliko od vlade poudarja, da gre tukaj za politizacijo televizije. “Absolutno je politizirana v tem smislu, da od teh 17 je nekje 5 do 6 tistih, ki bodo imeli glavno vlogo, ostali bodo samo dvigovali roko, glasovali torej za. V sestavi mamo 2 do 3 normalne svetnike, Italijan in Madžar, ki sta bila že doslej, sta bil korektna in poštena, po tistem, kar smo včeraj videli, ko so soglasno sprejeli sklepe, nekatere tudi dvomljive, lahko pričakujemo, da bodo oni šli v levičarsko agendo, ki jo imajo samo oni v svoji glavi v smislu njihovega svetovnega razumevanja, kako ta svet deluje,” je komentiral in dodal, da je daleč od tega, da bodo dovolili pluralnost in neodvisnost urednikov. Meni, da se bo prej ali slej to poznalo  v poročanju. Eni novinarji pa se že danes prilagajajo novi situaciji. V nadaljevanju ne pričakuje nič dobrega. Spregovoril je tudi glede absurdnih očitkov na račun prejšnjega programskega sveta, češ da naj bi SDS ugrabljal RTVS. “Samo jaz in gospod Jerovšek sva člana SDS, pa se je javno govorilo, da je SDS ugrablja RTV. Žalili so torej vseh 27 programskih svetnikov, vseh visoko izobraženih kompetentnih ljudi, ki so odločali z lastno glavo,” je bil kritičen in dodal, da so v času njihovega sveta bile debate, sedaj pa je le enoumje.

Med temi notranjimi, ki naj bi imeli glavno vlogo, je med drugim omenil Saša Hribarja in Ilinko Todorovski, ki je javno rekla, da bo zahtevala rebalans programsko- produkcijskega načrta. “Če bo septembra, oktobra to sprejeto, lahko da bo v oktobru že notri Studio City, Panorama pa bo verjetno ukinjena,” je izpostavil. Med zunanjimi, ki bosta imela glavno vlogo, je omenil novega predsednik sveta in njegovo namestnico. “Ostali bodo potrjevali tisto, kar bodo ti predlagali,” je napovedal. O novinarjih, kot sta Luka Svetina in Valentina Plaskan, je povedal, da bosta lahko še naprej ostala, če ne bo res absurdnih pritiskov ali če jima ne bodo naprtili nepravilnosti. “Videli bomo, kakšen bo nov statut, po tem statutu ne moreš urednikom, novinarjem nič. Ljudje so včasih sami odstopali. Upam, da se to ne bo zgodilo,” je še zaključil.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Politična analitika: Gre za njeno nesposobnost, ne za to, da je tujka

Včerajšnja interpelacija Emilije Stojmenove Duh ni postregla z njenim...

Občina Središče ob Dravi zaradi azilnega doma s tožbo proti vladi

Samodržna odločitev vlade, da brez posvetovanja z lokalnimi skupnostmi...

GZS: Jedrska energija nam lahko zagotovi stabilno in zanesljivo oskrbo

"Vesela sem, da je vlada sprejela predlog resolucije o...

Na Teznem našli bombo iz druge svetovne vojne

Pri zemeljskih delih na ulici Ledina v mariborski četrti...