Koalicija ni prisluhnila predlogu SDS, da prepreči dvig oskrbnin v domovih za starejše

Datum:

V poslanski skupini Slovenske demokratske stranke so pripravili in v obravnavo vložili predlog sprememb zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva z namenom, da se višji stroški oskrbnin, ki so nastali zaradi vsesplošne draginje in zvišanja stroškov dela, do konca tega leta krijejo iz državnega proračuna. Koalicija je predlog zavrnila. 

Razmere v domovih za starejše se močno zaostrujejo, opozarjajo v SDS. Kadrovska stiska zapira vrata domov za starejše, s 1. julijem pa so bili domovi primorani zvišati tudi cene oskrbnin, saj vlada oziroma trenutna koalicija ni želela prisluhniti predlogu poslanske skupine SDS, da se veljavnost interventnega zakona, s katerim se je že preprečil dvig oskrbnin do 30. junija, podaljša še vse do konca tega leta.

Dvig oskrbnin za 5 do 7 odstotkov
Glede na trenutne izračune, ki so jih pripravili v domovih za starejše, so se cene oskrbnin v posameznih domovih dvignile od pet pa vse tja do sedem odstotkov, večjo finančno stisko pa bo zato krepko občutilo več kot 22 tisoč stanovalcev, ki danes bivajo v domovih za starejše.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac nima težav z dodatno davčno obremenitvijo državljanov, s katero bi reševal problematiko dolgotrajne oskrbe. (Foto: STA)

V SDS se zavedajo, da podražitev oskrbnin pomeni veliko finančno obremenitev za stanovalce v domovih za starejše, njihove svojce in občine, ki krijejo stroške za tiste oskrbovance, ki nimajo potrebnih finančnih sredstev. S potrditvijo predloga našega zakona bi preprečili občuten dvig cen oskrbnin v breme stanovalcev, ki danes živijo v domovih. Dejstvo namreč je, da vlada ni odreagirala na pozive Skupnosti socialnih zavodov Slovenije niti direktorjev domov za starejše o neizogibnem dvigu oskrbnin, konkretnih odzivov ali kakršnih koli predlogov pa doslej ni bilo niti s strani ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca, ki je pristojen za to področje. Dvig oskrbnin bo tako sedaj finančno bremenil stanovalce v domovih, saj koalicija našega predloga zakona žal na seji pristojnega odbora ni potrdila.

Izvirni greh je zamik zakona o dolgotrajni oskrbi
Situacija bi zagotovo lahko bila bistveno drugačna, če vlada Roberta Goloba ne bi zamaknila že veljavnega zakona o dolgotrajni oskrbi, opozarjajo v SDS. Namreč po zakonu o dolgotrajni oskrbi, ki smo ga sprejeli pod prejšnjo vlado, ki jo je vodila Slovenska demokratska stranka, bi že z letošnjim letom oskrbovanci v domovih plačevali zgolj tako imenovani hotelski del storitev.

V upanju, da bosta vlada in njena koalicija znali prisluhniti ljudem, so poslanci SDS predlagali, da se s strani državnega proračuna zagotovijo dodatna finančna sredstva z namenom preprečitve dviga oskrbnin v domovih, ki bi bila v breme stanovalcev. A ta vlada, njena koalicija ter minister Maljevec so ljudi – tokrat predvsem tiste, ki institucionalno varstvo potrebujejo – s svojimi očitno praznimi obljubami znova pustili na cedilu in niso podprli našega predloga.

“Obžalujemo, da vlada nima posluha za državljane, še zlasti tiste iz najranljivejših skupin naše družbe,” zaključujejo v poslanski skupini SDS.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki