Bo Jadran preplavila ta strupena riba?

Datum:

Rdečemorska plamenka je bila ponovno opažena v Jadranu. Gre za strupeno ribo, pik njenih bodic je zelo boleč, povzroči lahko tudi resne posledice. 

“Ta vrsto rib so v Jadranskem morju prvič opazili leta 2019, najseverneje pa so jo našli pri Visu leta 2021. Glede na dinamiko širjenja in trende širjenja toploljubnih vrst, povezanih s segrevanjem morja, je pričakovati, da se bodo pojavljale vse pogosteje,” je v sredo sporočil hrvaški inštitut za oceanografijo in ribištvo na družbenem omrežju Facebook.

Hrvaški inštitut za oceanografijo in ribištvo opozarja na vse večje število rib rdečemorske plamenke (Pterios miles) v Jadranu. Nazadnje so jo ulovili na Korčuli blizu Rašića.

Gre za invazivno indijsko-pacifiško vrsto, ki škoduje lokalnemu ekosistemu, poroča STA. Prehranjuje se z drugimi, avtohtonimi, ribami. Znana je po hitrem širjenju v Sredozemlju.

Hrvaški institut za oceanografijo in ribištvo je opozoril na vse večje število strupenih rdečemorskih plamenk v Jadranskem morju, ki so jo v torek opazili tudi blizu Korčule. Vir: STA

Nevarna rekreativcem
Ker je ribo najpogosteje opaziti v bližini podvodnih grebenov in v manjših globinah, je nevarna predvsem podvodnim ribičem in rekreativnim potapljačem. Sicer je užitna in dobrega okusa.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Če gori Gaza, bo gorel tudi Berlin

Berlinski gasilci so včeraj intervenirali v predelu Tiergarten, kjer...

Trnova pot Gibanja Svoboda v Bruselj ali kako je Tina Gaber postala glavna “teta iz ozadja”

Prejšnji ponedeljek, 22. aprila, je v poznih večernih urah...

Združenje VSO vabi na mašo za domovinsko in spominsko slovenstnost na mali gori nad Ribnico

Združenje za vrednote slovenske osmosvojitve vabi na na slovesno...

Velika slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja

V četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer...