Ocene razmer v nemškem gospodarstvu na najnižji stopnji po avgustu 2020

Datum:

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je avgusta spet poslabšalo, ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Gre za četrti zaporedni padec indeksa. Ocene trenutnih razmer so na najnižji stopnji po avgustu 2020.

V proizvodnem sektorju se je avgusta vrednost kazalnika razpoloženja zmanjšala. Podjetja v tem sektorju so bila predvsem manj zadovoljna s trenutnimi razmerami; ta kazalnik je prvič po oktobru 2020 zdrsnil v negativno območje. Precej pesimistični so proizvajalci tudi glede pričakovanj, saj beležijo vedno manj novih naročil, so danes sporočili iz inštituta.

Poslabšanje razmer v storitvenem sektorju, trgovini in gradbeništvu
Gospodarsko razpoloženje se je v tem mesecu bistveno ohladilo tudi v storitvenem sektorju. Ponudniki storitev so bili manj zadovoljni s trenutnimi razmerami, obenem so pričakovali nadaljnjo poslabšanje razmer.

Nemška vlada je s prehodom na obnovljive vire energije povzročila energetsko in gospodarsko krizo. Na fotografiji nemški minister za gospodarstvo in podnebje Robert Habeck. (Foto: epa)

Kazalnik gospodarskega razpoloženja se je znižal še v trgovini. Poslabšale so se tako ocene trenutnih razmer kot tudi pričakovanj.

V gradbeništvu so bila podjetja prav tako bistveno manj zadovoljna s trenutnimi razmerami, okrepil pa se je tudi pesimizem glede prihajajočih mesecev, navaja Ifo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Pokojnine – stvari so blizu vrelišča

"Ne vem, kako bodo prihodnjo zimo preživeli naši upokojenci....

Resnični razlogi za bedo podsaharske Afrike

Na krilih prebujenske ideologije se v Evropi vse bolj...

Gospodarstvo tone, vlada pa se o tem po sovjetski tradiciji sploh ne pogovarja

Retorična igra levih režimov po svetu je umetnost risanja...