Ocene razmer v nemškem gospodarstvu na najnižji stopnji po avgustu 2020

Datum:

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je avgusta spet poslabšalo, ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Gre za četrti zaporedni padec indeksa. Ocene trenutnih razmer so na najnižji stopnji po avgustu 2020.

                   

V proizvodnem sektorju se je avgusta vrednost kazalnika razpoloženja zmanjšala. Podjetja v tem sektorju so bila predvsem manj zadovoljna s trenutnimi razmerami; ta kazalnik je prvič po oktobru 2020 zdrsnil v negativno območje. Precej pesimistični so proizvajalci tudi glede pričakovanj, saj beležijo vedno manj novih naročil, so danes sporočili iz inštituta.

Poslabšanje razmer v storitvenem sektorju, trgovini in gradbeništvu
Gospodarsko razpoloženje se je v tem mesecu bistveno ohladilo tudi v storitvenem sektorju. Ponudniki storitev so bili manj zadovoljni s trenutnimi razmerami, obenem so pričakovali nadaljnjo poslabšanje razmer.

Nemška vlada je s prehodom na obnovljive vire energije povzročila energetsko in gospodarsko krizo. Na fotografiji nemški minister za gospodarstvo in podnebje Robert Habeck. (Foto: epa)

Kazalnik gospodarskega razpoloženja se je znižal še v trgovini. Poslabšale so se tako ocene trenutnih razmer kot tudi pričakovanj.

V gradbeništvu so bila podjetja prav tako bistveno manj zadovoljna s trenutnimi razmerami, okrepil pa se je tudi pesimizem glede prihajajočih mesecev, navaja Ifo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Žensko v francoskem safari parku hudo pogrizli volkovi

Iz Francije se je razširila vest, da je ena...

Slovenska “feministična zunanja politika” na preizkusu – se bodo zavzeli za afganistanske ženske

Združeni narodi pripravljajo posebno konferenco posvečeno Afganistanu, na kateri...

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...