Društvo DOOR opozarja na nedopustno diskriminacijo staršev iz ločenih družin

Datum:

“Obravnavana problematika je aktualna in pozdravljamo njeno obravnavo. V Društvu staršev DOOR pa izražamo protest, ker organizatorji na konferenco niso povabili tudi staršev. Vsaj nenavadno je, da DOOR-u kot edini slovenski NVO, ki zastopa starše in otroke, vključene v ločitvene postopke, in celo deluje v javnem interesu, niso dodelili niti stola na eni od okroglih miz. Kaj šele ponudili udeležbo kot panelistu,” so v javnem pismu protestno zapisali v Društvu DOOR. 

Temeljno poslanstvo Društva DOOR je borba za otroke iz ločenih družin, da bi jim bilo omogočeno celostno in zdravo odraščanje, za kar pa potrebujejo uravnotežen stik z obema staršema. Predsednik Društva Iztok Ivančič je ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami sporočil, da je danes v Kongresnem centru Brdo organizirana druga nacionalna konferenca z naslovom Starševstvo in stiki v primeru nasilja v družini. “Obravnavana problematika je aktualna in pozdravljamo njeno obravnavo. V Društvu staršev DOOR pa izražamo protest, ker organizatorji na konferenco niso povabili tudi staršev,” pojasni Ivančič.

“Vsaj nenavadno je, da DOOR-u kot edini slovenski NVO, ki zastopa starše in otroke, vključene v ločitvene postopke, in celo deluje v javnem interesu, niso dodelili niti stola na eni od okroglih miz. Kaj šele ponudili udeležbo kot panelistu.” Starši so praviloma udeleženi v nepravdnih ločitvenih postopkih, kjer ni ne krivih ne nedolžnih, so zgolj stranke v postopkih. Zaradi več tisoč ločitev letno so zato v DOOR-u zbrane nenadomestljive uporabniške izkušnje, katerim se odgovorni nerazumno odpovedujejo.

Ravno v okviru ločitvenih postopkov so namreč najpogostejši pojavi nasilja v družini: nasilja nad otroci, nad ženskami, nad moškimi. Med seboj so praviloma povezani. Ena oblika spodbuja drugo. Tudi zanikanje ene, povečuje drugo. V DOOR-u obsojajo vse oblike nasilja. Delujejo strokovno, izkustveno, nadpolitično, inkluzivno … Povezujejo tudi sorodne NVO na področju Zahodnega Balkana (BiH, Črna Gora, Severna Makedonija, Hrvaška in Srbija). Na konferenci, ki so jo na sorodno tematiko izvedli 2021 v Ljubljani, so sodelovali strokovnjaki iz devetih držav. Res pa je, da se kljub številnim dopisom, predlogom, pozivom v okviru sedanje vlade še niso uspeli srečati s predstavniki pristojnih ministrstev.

Javni poziv zaradi nestrinjanja s tako konferenco, celo k njenemu bojkotu, je izrazilo tudi Društvo očetov Slovenije DOS (objavljen na DOOR.si). “Zavedamo se, da stališča staršev zelo verjetno niso enaka stališčem organizatorjem današnje konference.” A tako kot dr. Vesna V. Godina trdi, da vzgoja otrok poteka v coni neudobja, tako so prepričani, da ravno konfrontacija različnih mnenj lahko pelje k napredku. Še veliko prej kot izmenjava enakih mnenj med enako mislečimi.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ukrajinske sile odbile ruski napad v Harkovu

Rusija je ponoči začela kopensko ofenzivo v regiji Harkov...

Progresivno levičarstvo je religija laži in sovraštva

V soboto, 11. maja 2024, ob 19. uri, bo...

Republikanci proti predsedniku ZDA pripravljajo ustavno obtožbo

Po tem, ko so ZDA opozorile Izrael, da bodo...