Advent v Ljubljani, pa ga sploh imamo?

Datum:

Že konec novembra se vsa mesta odenejo v praznično svetlečo podobo. Izjema ni niti Ljubljana, ki že več kot 20 let žari v enakih svetlečih okraskih.

Poleg svetlečih okraskov in velikih okrašenih jelk ali smrek so povsod v krščanskem svetu, kamor spada tudi Slovenija, tudi adventni venčki na vidnem in frekventnem mestu, kjer se zadržuje veliko število obiskovalcev, predvsem turistov.

Povsod v bližnjih državah in mestih imajo adventne sejme z značilno gostinsko in turistično ponudbo. Krščanski svet se v tem času pripravlja in praznuje prihod odrešenika.

Kako pa je v Ljubljani?

V Ljubljani pa nimamo adventnega sejma. Kaj pa potem imamo? Na svetniško vprašanje in pobudo mestne svetnice Darinke Kovačič (SDS), zakaj v Ljubljani nimamo adventnega sejma in adventnega venčka na vidnem mestu, na primer pred Magistratom, so iz kabineta župana sporočili.

V Ljubljani že vrsto let organizirajo prireditve pod blagovno znamko December v Ljubljani, s katero si gradijo prepoznavnost izven naših meja.

December v Ljubljani sodi med prireditve, ki v središče mesta privabi veliko število ljudi in poskrbi za njegov živahen utrip. Temu pripomore tudi praznični sejem, ki ga spremlja ponudba v gostinskih hišicah, ki traja vse do začetka januarja. Decembrske prireditve se začnejo s prižigom luči in odprtjem prazničnega sejma. Praznične luči že tradicionalno prižgejo v petek pred prvo adventno nedeljo. S tem pokažejo, da ne pozabijo (tudi) na advent. Želijo, da praznični sejem še pridobi na prepoznavnosti, zato ne razmišljajo o spremembi imena.

To je odgovor, ki se izogiba resničnemu razlogu, zakaj nimamo v Ljubljani adventnega sejma in adventnega venčka na vidnem mestu, če sploh je na kakšnem mestnem zemljišču. Zanimivo bi pa bilo vedeti, od kdaj je ta blagovna znamka registrirana in vpisana v register blagovnih znamk.

Utrip Ljubljane

Sorodno

Zadnji prispevki

Prekršek za izmaličen obraz, obsodba za nekaj besed proti prvorazredni

"Zanimivo, da je fizični napad na nekoga lahko tudi...

Migrantsko nasilje vse pogostejše na ulicah Ljubljane

Aprila novo posilstvo v Ljubljani, gre spet za migrante?...

Bo “prešuštvo” s Pfizerjem ustavilo Von der Leynovo?

V zadnjem času je v javnosti močno odmevala "romanca"...